De Amerikaanse presidentskandidaat Marco Rubio heeft in de nacht van zaterdag op zondag forse kritiek moeten incasseren tijdens het Republikeinse debat in New Hampshire.

Jeb Bush en Chris Christie verweten de senator te onervaren te zijn om president te worden.

Rubio staat volop in de belangstelling sinds hij verrassend derde werd tijdens de voorverkiezing in Iowa. Veel waarnemers zien kansen voor de senator uit Florida. Hij zou de keuze kunnen worden van gematigde Republikeinse kiezers, die weinig voelen voor de conservatieve Ted Cruz of de omstreden Donald Trump.

Christie, de gouverneur van New Jersey, confronteerde Rubio onder meer met zijn "spijbelgedrag". De senator zou belangrijke stemmingen hebben gemist in de Senaat. Rubio haalde daarop uit naar het optreden van Christie als gouverneur. "Je staat werd getroffen door een enorme sneeuwstorm. Je ging niet eens terug", schamperde de senator.

Waterboarding

Tijdens het debat kwam ook het gebruik van waterboarding (gesimuleerde verdrinkingsdood) ter sprake. President Barack Obama verbood de omstreden verhoormethode in 2009, maar zowel Ted Cruz als Donald Trump zeiden tijdens het debat niet afwijzend te staan tegen het gebruik van de methode.

Trump en Cruz willen af van dit verbod. Cruz noemde de gesimuleerde verdrinkingsdood niet per definitie marteling, maar een "uitgebreide verhoortechniek". Hoewel hij aangaf het niet wijdverspreid te willen zien, zei hij alle mogelijke uitgebreide verhoortechnieken te willen gebruiken om de VS veilig te houden.

Donald Trump was explicieter en stelde dat hij waterboarding "en nog veel ergere methodes dan waterboarding" opnieuw zou willen invoeren als hij president zou zijn.

Bush

Trump en Jeb Bush botsten over onteigening van huizen door de regering. Volgens Trump is dat nodig omdat anders projecten zoals olieverbindingen onmogelijk zouden zijn.

Bush viel hierop Trump aan door te zeggen:  "Wat Donald Trump heeft gedaan is onteigening gebruiken om het bezit van een oudere vrouw in Atlantic City in te nemen." Hiermee beschuldigde hij Trump ervan dat hij huizen wilde slopen voor de aanleg van een groot parkeerterrein voor zijn casino's.

Trump wilde zich even later verdedigen en plaatste zijn vinger op zijn mond om aan te geven dat Bush hem niet in de rede moest vallen. Hierop ontstak een groot deel van het aanwezige publiek in boegeroep.

Gerucht

Tijdens het debat bood Cruz nogmaals zijn excuses aan Ben Carson aan. Het campagneteam van Cruz verspreidde kort voor de voorverkiezing in Iowa het gerucht dat Carson zijn kandidatuur zou intrekken.

Carson viel Cruz niet direct aan. "Ik ben teleurgesteld dat leden van zijn team zo’n lage dunk van mij hebben. Dat ze dachten dat ik honderden vrijwilligers tien minuten voor de stemming in de steek zou laten", aldus Carson.

Het debat vond plaats in de stad Manchester in de staat New Hampshire waar dinsdag voorverkiezingen worden gehouden voor de Republikeinse presidentskandidaat.

Video: Zo verlopen de Amerikaanse presidentsverkiezingen

In 60 seconden: De Amerikaanse verkiezingen
In 60 seconden: De Amerikaanse verkiezingen

Animatie door: In60seconds