Trump beschuldigt Cruz van fraude bij Republikeinse voorverkiezingen

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft woensdag zijn medekandidaat Ted Cruz beschuldigd van fraude bij de Republikeinse voorverkiezingen in Iowa.

"Cruz heeft de overwinning in Iowa gestolen. Daarom zaten alle peilingen ernaast", schrijft Trump op Twitter. Cruz bleef de miljardair dinsdag nipt voor in de uitslag van de eerste voorverkiezing.

Volgens Trump bracht het team van Cruz tijdens de verkiezingen een bericht naar buiten waarin stond dat kandidaat Ben Carson uit de race stapte, waardoor veel mensen op Cruz in plaats van op Carson stemden.

"Cruz vertelde duizenden stemmers dat ik voor Obamacare ben", vervolgt Trump. "Een grote leugen."

Video: Trump beschuldigt Cruz van fraude

De presidentskandidaat wil dat de overwinning van Cruz wordt geschrapt of dat de verkiezingen in Iowa opnieuw gehouden moeten worden.

In de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen stond Trump op winst. Uiteindelijk behaalde Cruz, de conservatieve senator uit Texas 27,7 procent van de stemmen. Trump zit daar dicht op, met 24,3 procent van de stemmen.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie