Republikein Rand Paul stapt uit race om presidentschap VS

De Republikein Rand Paul stapt uit de Amerikaanse verkiezingsrace. 

De libertariër heeft het nieuws woensdagmiddag (Nederlandse tijd) bevestigd, meldt CNN

Het besluit van Paul hangt waarschijnlijk samen met de slechte resultaten die hij maandag boekte in de voorverkiezingen in Iowa. Hij eindigde als vijfde bij de Republikeinen. 

"Het was een geweldige eer om op basis van principes campagne te voeren voor het Witte Huis", stelt Paul. "Vandaag stop ik waar ik begon: klaar en bereid om te strijden voor vrijheid."

Naar alle waarschijnlijkheid gaat Paul zijn inspanningen vanaf nu richten op zijn herverkiezing als senator namens de Amerikaanse staat Kentucky. 

Vreemde eend

Paul is binnen de Republikeinse partij een vreemde eend in de bijt. Zo is hij, in tegenstelling tot veel van zijn Republikeinse tegenstrevers, tegen Amerikaanse inmenging in buitenlandse conflicten. De rol van de Amerikaanse overheid moet volgens Paul zo klein mogelijk zijn. 

Rand Paul is de zoon van de geruchtmakende Republikein Ron Paul.

Bij de Democraten stapte Martin O'Malley al uit de race terwijl de officiële uitslagen van Iowa nog niet binnen waren. Hij wist slechts 0,5 procent van de stemmen te vergaren.  

Video: De Amerikaanse verkiezingen in 60 seconden 

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie