De definitieve uitslag van de voorverkiezing in Iowa voor de Democratische presidentskandidaat is bekend. Hillary Clinton heeft met 49,8 procent van alle stemmen op een haar na gewonnen van Bernie Sanders, die 49,6 procent kreeg.

Bij de voorlopige uitslag dinsdagochtend (Nederlandse tijd) was met 49,9 procent van de stemmen al duidelijk dat Clinton een kleine voorsprong had op Sanders. Inmiddels zijn alle stemmen geteld en is de marge nog kleiner geworden.

Volgens de Democratische partij in Iowa is het de kleinste overwinnig bij de caucus ooit. Toch zal er geen hertelling van de stemming komen, meldt AP. Een woordvoerder van Sanders laat weten dat hij niet van plan is de uitslag aan te vechten.

Clinton had zich nog niet uitgesproken over een eventuele overwinning in Iowa. "Ik feliciteer mijn vrienden en tegenstanders en ik heb erg veel zin om in debat te gaan met Bernie Sanders om te kijken hoe de VS vooruit kan gaan", zei ze toen de definitieve uitslag nog niet bekend was.

Video: Clinton spreekt van 'ongelofelijke nacht' na voorverkiezing

Clinton spreekt van 'ongelofelijke nacht'
Clinton spreekt van 'ongelofelijke nacht'

Republikeinen

Bij de Republikeinen won Ted Cruz de voorverkiezing in Iowa. De oerconservatieve senator uit Texas heeft 27,7 procent van de stemmen gekregen. Hij versloeg Donald Trump, die 24,3 procent had binnengehaald.

Marco Rubio eindigde verrassend op de derde plaats geëindigd met ruim 23 procent van de stemmen.

Belangrijk

De uitslagen van de voorverkiezingen in Iowa zijn zeer belangrijk voor het verloop van de verkiezingen: relatief vaak wordt de winnaar van de caucus in Iowa uiteindelijk genomineerd als presidentskandidaat. Iowa kent veel gelovige en conservatieve stemmers.

De caucus in Iowa is sinds 1972 de eerste voorverkiezing in de aanloop naar de presidentiële verkiezingen in de VS.

De volgende voorverkiezing is op 9 februari in New Hampshire. En op 1 maart zijn er in elf staten tegelijk voorverkiezingen. De Republikeinen stemmen op deze Super Tuesday zelfs in twaalf staten, omdat in Alaska alleen een Republikeinse caucus op het programma staat.