Afwezigheid Trump overschaduwt debat Republikeinen

De Amerikaanse presidentskandidaten ontkwamen tijdens het Republikeinse debat in de nacht van donderdag op vrijdag niet aan Donald Trump, ondanks zijn afwezigheid.

Trump liet verstek gaan omdat debatleider Megyn Kelly volgens hem partijdig is. Zij vroeg Trump tijdens een eerder debat naar denigrerende uitspraken die hij over vrouwen had gedaan. 

De presidentskandidaat wilde alleen meedoen als organisator Fox 5 miljoen dollar naar zijn goede doelen zou overmaken. De zender weigerde dat.

De Texaanse senator Ted Cruz nam tijdens de opening de rol van Trump spottend over en maakte grapjes over de andere kandidaten.

Zonder Trump richtten de overige kandidaten hun pijlen vooral op Cruz. De Texaanse senator volgt Trump in de kop van de peilingen. "Tijdens de campagne ben jij bereid alles te zeggen om stemmen te winnen", zei Marco Rubio tegen Cruz. Ook gespreksleider Kelly voelde Cruz stevig aan de tand.

Gemeen

Cruz dreigde tijdens het debat op te stappen vanwege "gemene vragen". Volgens hem vroegen de debatleiders de andere kandidaten om hem aan te vallen.

Tijdens het debat ging het vaak over het Amerikaanse leger en de bestrijding van IS. "Ik zal IS opjagen en volledig vernietigen", zei Cruz. Marco Rubio bleef bij zijn standpunt dat moskeeën waar radicalisering plaatsvindt, moeten worden gesloten.

Oorlogsveteranen

Tegelijkertijd met het debat hield Trump even verderop een bijeenkomst voor oorlogsveteranen. "Illegale immigranten worden in veel gevallen beter behandeld dan onze veteranen", zei de presidentskandidaat op het evenement.

Maandag beginnen in de staat Iowa de eerste voorverkiezingen.

Video: Zo verlopen de Amerikaanse verkiezingen in 60 seconden

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie