Stiefzus van Anne Frank vergelijkt Donald Trump met Hitler

Eva Schloss, de stiefzus van Anne Frank, heeft in een essay in het blad Newsweek presidentskandidaat Donald Trump vergeleken met Adolf Hitler.

De 86-jarige Schloss schreef het essay ter gelegenheid van 27 januari, de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

De vrouw was de dochter van Fritzi Schloss, de vrouw met wie Otto Frank na de Tweede Wereldoorlog hertrouwde. Zijn eerste vrouw en zijn twee dochters, Margot en Anne, stierven in concentratiekampen. Het gezin Schloss werd tijdens de oorlog afgevoerd naar Auschwitz; alleen Eva en Fritzi keerden levend terug.

"Het zou een ramp zijn als Trump de volgende Amerikaanse president werd", stelt Schloss in Newsweek. "Hij lokt racisme uit, net zoals Hitler dat deed." Zij bekritiseert in het essay ook de VS en Europa voor de manier waarop met de vluchtelingencrisis wordt omgegaan. "Ik weet nog goed hoe boos de wereld was toen in 1961 de Muur werd opgetrokken in Berlijn. En nu zetten we door heel Europa muren heen om mensen buiten te sluiten. Het is absurd."

Witte Huis

De stiefzus van Anne Frank is overigens niet de eerste die een vergelijking trekt tussen de uitlatingen van Trump en die van Hitler. Volgens CNN wilde het campagneteam van Donald Trump woensdag niet reageren op de uitlatingen van Schloss.

Ook het Witte Huis uitte woensdag trouwens kritiek op Trump, die liet weten af te zien van een groot debat op Fox News omdat de presentatrice te kritische vragen zou stellen.

Tip de redactie