Jeb Bush opent aanval op Donald Trump tijdens Republikeins debat

Jeb Bush heeft dinsdag (lokale tijd) tijdens het debat tussen Republikeinse presidentskandidaten de aanval geopend op Donald Trump. 

Bush zei dat Trump het goed doet vanwege zijn sterke uitspraken en oneliners, maar dat hij faalt om Amerika veilig te houden door moslims uit te sluiten. Bush doelde daarmee op de eerdere uitspraken van Trump om geen moslims meer toe te willen laten tot de Verenigde Staten. 

Volgens Bush is het alleen mogelijk om vijanden als IS te verslaan, als daarbij een samenwerking wordt gezocht met de Arabische wereld. Bush zei daarnaast dat Trump ongeschikt is als president, omdat hij geen serieuze oplossingen zou bieden.

Leiderschap draait volgens Bush om het "aandragen van oplossingen voor de uitdagingen van onze tijd". Daaraan ontbreekt het Trump wat Bush betreft. 

Trump zei op de aantijgingen van Bush dat hij ze vooral zou doen omdat hij achter blijft in de peilingen. 

Video: Debat tussen Bush en Trump

Zwakker en zwakker

Trump zelf herhaalde tijdens het debat dat IS-aanhangers en andere illegalen de Verenigde Staten moeten verlaten. Volgens Trump gaat het mede door deze groepen hard achteruit met de veiligheid in Amerika.

"Er is geen respect meer voor dit land en we worden alleen maar zwakker en zwakker", zei Trump. 

Cruz

Ted Cruz, momenteel de belangrijkste tegenstander van Trump, zei voor de veiligheid meer in te willen zoomen op het probleem zelf. "Het is geen oorlog met het geloof op zich, maar met de radicalisering", zo sprak Cruz. Hij zei dat het daarom van belang is dat Amerika de grenzen beter gaat beschermen. 

Op de vraag waarom Cruz niet openlijk de aanval opent op kandidaat Trump zei hij: "Kiezers moeten besluiten nemen op onze capaciteiten." Daarnaast is het volgens Cruz belangrijker om te spreken over thema's als het bestrijden van IS en de ontwikkelingen met betrekking tot Iran. 

Tijdens het debat was er opvallend weinig aandacht voor andere thema's dan veiligheid en terrorisme. 

Democraten

De Republikeinen toonden zich ook kritisch op het beleid van de Democraten en op president Obama en Hilary Clinton in het bijzonder. Vooral Marco Rubio koos ervoor om zich van zijn andere kandidaten te onderscheiden door de aanval te openen op Obama. 

Democraat Clinton maakte tijdens het debat op haar beurt elders in Amerika bekend hoe ze de bestrijding van terrorisme in de VS wil uitvoeren. Dit moet volgens Clinton onder andere gebeuren door mensen die toegelaten worden tot de VS strenger te controleren. Ook moeten aan IS gerelateerde posts op sociale media actiever onderzocht worden en aangepakt worden volgens Clinton.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie