De strijd tussen Barack Obama en Mitt Romney ging écht ergens over. Door Charles Groenhuijsen.

Soms deed het denken aan de Nederlandse verkiezingen toen iedereen over de race tussen Samsom en Rutte riep: 'Een mooie links-rechts strijd'. Dat was het ook.

Onder Romney was Amerika nog verder rechtsaf geslagen. Er is de laatste jaren al een scherpe ruk naar rechts geweest. Met als belangrijkste kenmerk het onophoudelijke gescheld op de overheid.

In Nederland mopperen we ook wel eens op de overheid maar vervolgens betalen we toch braaf de acceptgiro uit de gevreesde blauwe envelop.We gaan er - als het er op aan komt - vanuit dat ze daar in Den Haag onze belastingcenten netjes besteden.

In Amerika zijn de anti-overheidsgevoelens door de jarenlange Republikeinse hetze veel heftiger. Belasting is diefstal. De overheid is een poel van verspilling.

Toekomst

De uitslag van afgelopen nacht is van grote betekenis voor de toekomst van Amerika. In Nederland maak je jezelf niet populair als je oud-PvdA-leider Job Cohen citeert die zo graag ‘de boel een beetje bij elkaar wilde houden’. Cohen verdween maar zijn streven om mensen bij elkaar te brengen moeten we blijven koesteren.

In de VS is het niet anders. De afgelopen jaren zijn de verschillen tussen arm en rijk opnieuw groter geworden.

Het is voor politici bijna taboe om daar over te praten. Als ze niet oppassen worden ze afgeschilderd als een 21ste eeuwse kloon van Karl Marx.

President Obama zal er in zijn tweede termijn niet heel veel aan kunnen doen, maar onder Mitt Romneywas het alleen maar nog erger en nog onrechtvaardiger geworden.

Homo's

Nog een onderwerp waarbij beide kandidaten lijnrecht tegenover elkaar stonden: De Republikeinen willen er alles aan doen om homo’s en lesbiennes het recht te ontnemen om met elkaar te trouwen.

Mannen en vrouwen hoeven in Las Vegas maar hun credit card te trekken en vijf minuten zijn ze getrouwd. Ben je homo en wil je trouwen dan krijg je het verwijt tegen gods wil te handelen. Bah! En schande!

Milieu

De Republikeinen van Mitt Romney staan met hun rug naar de toekomst als het om milieu en duurzaamheid gaat. Ze zitten nog in de fase van: 'Ach, maak je niet zo druk. Dat linkse hobbyisme over een groene economie gaat wel over.'

Verlaag eerst de benzineprijzen maar eens voor alle hardwerkende Amerikanen’. Onder Mitt Romney zou Amerika verder ‘ontgroenen’. En dat is geen goed nieuws. Onder president Obama is er op zijn minst de kans op een meer op duurzaamheid gericht beleid. Een land dat zo veel energie verkwist kan niet anders.

Een laatste voorbeeld: De Democratische partij (en Amerika) wordt steeds kleurrijker. De Republikeinse partij steeds witter. Deze trend gaat de komende vier jaar weer onverminderd door als de Republikeinse partij vasthoudt aan de harde rechse koers van de laatste jaren .

Aanhang

Na het verlies van Mitt Romney moet de Republikeinse partij maar eens goed in de spiegel kijken. Als ze zo doorgaan zullen ze steeds meer aanhang verliezen. Het niet-blanke deel van het electoraat blijft immers groeien. De Democraten staan open voor die minderheden. De Republikeinen amper. Op den duur maakt verslechtert dit de kansen van de partij in ernstige mate.

De magie van Obama-2008 komt nooit weer terug. Het "Yes, we can" van vier jaar geleden is verstomd. Maar de overwinning van Obama is er niet minder belangrijk om. De Republikeinen wilden de klok terug zetten. De Democraten krijgen onder Barack Obama de kans de klok heel voorzichtig ietsje vooruit te zetten. Het werd tijd!