WASHINGTON/NEW YORK - Nederlanders die rechtstreeks getuige willen zijn van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, kunnen zich opmaken voor een lange nacht.

Het wordt wachten op uitslagen uit swing states, staten waar de twee kandidaten zo dicht bij elkaar liggen dat de uitkomst naar beide kanten kan uitvallen.

Hoewel de huidige president Barack Obama de beste papieren lijkt te hebben voor de winst, lijkt het er niet op dat er snel na sluiting van de eerste stembureaus aan de oostkust al een beslissing is gevallen.

Alleen als de swing states Florida en Virginia zich allebei achter de president scharen, lijkt de strijd meteen gestreden.

Voorspellingen

Amerikaanse media hebben op basis van peilingen en historische gegevens een groot deel van de staten en de daarbij horende kiesmannen (die uiteindelijk formeel de president kiezen) al aan een van beide kandidaten toegewezen.

Obama gaat daarbij ruim aan de leiding. Volgens website politico.com heeft hij 237 kiesmannen tegen 191 voor zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney. Bij de Washington Post komt hij uit op 243 tegen 206.

Kiesmannen

Om het presidentschap zeker te stellen heeft een kandidaat minstens 270 kiesmannen nodig.

Winst in de bevolkingsrijke staat Florida levert 29 kiesmannen op voor de winnaar; de verliezer krijgt er nul. Virginia is goed voor 13 kiesmannen. Wint Obama in beide staten, dan gaat hij dus over de magische grens van 270, mits hij natuurlijk de aan hem toegeschreven staten ook houdt.

Voorzichtig

Andere politieke sites zoals Realclearpolitics.com zijn voorzichtiger met het toewijzen van staten aan kandidaten. Zij houdt niet alleen bij Pennsylvania (20 kiesmannen) een slag om de arm, maar ook ten aanzien van Michigan. De 'virtuele voorsprong' van Obama slinkt daardoor met 36 kiesmannen.

Dat er vroeg op de verkiezingsavond een beslissing valt, is overigens niet erg waarschijnlijk. Romney lijkt over de beste papieren te beschikken om Florida te pakken. Daardoor zijn de uitslagen in de swing states Ohio, Wisconsin en Colorado, van grote betekenis.

Tellen

Omdat beide kampen zo dicht bij elkaar liggen, hebben de verkiezingen plaats onder scherp toezicht van beide partijen en hun advocaten. Het tellen van de stemmen zal ook de nodige tijd in beslag nemen.

Campagnemedewekers waarschuwen dat het in Ohio (met 18 kiesmannen) zeker uren gaat duren voordat er wat duidelijk is. In Florida zijn de stembiljetten ongewoon lang, omdat er tegelijkertijd tal van andere verkiezingen en referenda meeliften op de stemformulieren. Daardoor kan het stemmen ook langer gaan duren en kan de uitslag dus langer op zich laten wachten.

Tijden

De stemlokalen in de cruciale staten sluiten het eerst in Virginia (01.00 uur Nederlandse tijd), een half uur later gevolgd door Ohio. Om 02.00 uur volgen de staten Florida, New Hampshire en Pennsylvania.

Een uur later volgen de staten Wisconsin en Colorado, goed voor respectievelijk tien en negen kiesmannen.

Profiel Obama l Profiel Romney

Overzicht Amerikaanse 'swing states'

Het Amerikaanse kiessysteem l Stemregels

Dossier presidentsverkiezingen VS