AMSTERDAM - De Republikeinse presidentskandidaat in de Amerikaanse verkiezingen Mitt Romney is in Nederland het populairst onder PVV-stemmers.

Van hen geeft 26 procent aan dat ze op hem zouden stemmen als ze stemrecht hadden in de Verenigde Staten, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. In de VS worden dinsdag presidentsverkiezingen gehouden.

Na de PVV is Romney het populairst onder de VVD-stemmers, waar negen procent op hem zou stemmen. Verder kan de Republikein nog op enige steun rekenen van de CDA-stemmers (acht procent) en de SP-stemmers (zes procent). bij D66 haalt hij een procent. Bij de overige partijen hebben vrijwel geen kiezers een voorkeur voor Romney.

Obama

Maandag peilde Intomart Gfk al dat 88,8 procent van de Nederlanders een voorkeur heeft voor de zittende Democratische president Barack Obama. De Hond komt uit op 84 procent, een procent minder dan bij de verkiezingen in 2008. Van de ondervraagden denkt 86 procent dat Obama wint.

De eerste stembussen zijn dinsdag om 06.00 uur Nederlandse tijd open gegaan in New Hampshire. In de stadjes Hart's Landing en Dixville Notch kunnen kiezers vanaf middernacht plaatselijke tijd hun stem uitbrengen. De twee kandidaten zijn in de Amerikaanse peilingen in een nek-aan-nekrace verwikkeld.

Lees alles over de verkiezingen in de Verenigde Staten in ons dossier