WASHINGTON - Wie er dinsdag de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook wint, een eind aan de politieke impasse kan hij niet maken. 

Mocht president Barack Obama aan het langste eind trekken, geeft hem dat de komende jaren allerminst de vrije hand om te regeren. Winst voor Mitt Romney maakt vermoedelijk net zo weinig verschil in de tot op het bot verdeelde Verenigde Staten.

De patstelling die de Amerikaanse politiek al 2 jaar in een ijzeren greep houdt, wordt dinsdag hoogstwaarschijnlijk niet doorbroken. In de Senaat hebben de Democraten een nipte meerderheid en die zullen ze vermoedelijk behouden, in het Huis van Afgevaardigden kijken ze aan tegen een onoverbrugbare achterstand.

Pelosi

Afgevaardigde Nancy Pelosi zag het de afgelopen twee jaar helemaal voor zich: de voorzittershamer weer in handen krijgen, was haar ultieme doel. De Democrate lijkt evenwel haar ambities te moeten inslikken. Amerikaanse politieke waarnemers geven geen cent voor een Democratische meerderheid, de achterstand is simpelweg te groot. De partij van Obama zou 25 zetels moeten winnen, experts rekenen hooguit op een winst van vijf tot tien in het allerbeste geval.

Pelosi is ogenschijnlijk niet onder de indruk. ''Ik ben nooit iemand geweest die meegaat met de experts. Er zijn veel spannende races die beide kanten kunnen opgaan’’, verklaarde ze haast tegen beter weten in. Ze rekent, voor de buitenwereld in ieder geval, op de volle winst.

De Republikeinse revolutie van 2010 weerstaat echter bijna zeker het Democratische offensief. Onder leiding van de conservatieve Tea Party-stroming veroverden dat jaar de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden en blokkeerden ze met succes tal van initiatieven. Het conservatieve blok lijkt overeind te blijven en zal het de president opnieuw moeilijk gaan maken, zelfs ongeacht uit welke partij hij komt.

Wie denkt met een overwinning van Mitt Romney een gematigd Republikeins geluid in het Witte Huis te krijgen, kan wel eens bedrogen uitkomen, schreef de vermaarde politiek journalist Carl Bernstein afgelopen week. ''Het maakt niet uit hoe gematigd zijn instincten en neigingen zijn, sommigen in zijn campagne vragen zich ook af hoe hij de radicale krachten kan intomen die de partij sturen".

'Gek-rechts'

Dat de beweging greep heeft op de kandidaat zonder dat Romney een exponent is van de Tea Party, is ook medewerkers van Romney niet ontgaan. '' Mijn gevoel zegt dat Romney een erg gematigde vent is die gedwongen wordt naar ‘gek-rechts’ te rennen. Romney is niet een van hen. Maar zelfs ik weet niet wat er gaat gebeuren als hij wordt gekozen", tekende Bernstein op uit de mond van een politiek doorgewinterde vertrouweling van Romney.

Als tegenwicht voor een eventuele overwinning van Romney, beschikken de Democraten nu nog over een kleine meerderheid in de Senaat, die ze ook lijken te houden. Fractieleider Harry Reid van de Democraten in de Senaat liet niets aan onduidelijkheid over toen Romney sprak over de toenadering die de Republikeinen onder zijn leiding zouden zoeken tot de Democraten in Washington.

''Romney’s fantasie dat Democraten in de Senaat met hem samen zullen werken om zijn uiterst conservatieve programma erdoorheen te krijgen is lachwekkend. Romney’s Tea Party-programma is al afgewezen door de Senaat. De afgelopen maanden hebben we veel beleid weggestemd waarop Romney campagne heeft gevoerd", zo spijkerde Reid de weg naar samenwerking dicht.

Domineren

Geen van de partijen zal dus waarschijnlijk in het Congres domineren en tegelijkertijd de president leveren. De komende tijd zal er onvermijdelijk geruzied en gesteggeld worden over dezelfde onderwerpen als in de afgelopen 2 jaar: van Obamacare tot belastingverlagingen voor de allerrijksten, van abortus tot contraceptie voor vrouwen.

Beleggers vrezen ondertussen dat de VS dan in sneltreinvaart afdenderen op de zogenoemde ‘fiscal cliff’. Als er begin 2013 geen compromis ligt over aanpak van de Amerikaanse staatsschuld, dan volgt automatisch een omvangrijke reeks belastingverhogingen en bezuinigingen die de Amerikaanse economie volgend jaar in een nieuwe recessie kunnen laten verzanden. 

Alle berichten over de verkiezingen in de VS in ons nieuwsdossier