AMSTERDAM - Twee op de drie Nederlanders (65 procent) hoopt dat Barack Obama morgen wordt herkozen als president van de Verenigde Staten.

Europa en de wereld hebben een sterke voorkeur voor de zittende president. Israël is het enige land ter wereld dat Mitt Romney de plaats van Obama wil laten innemen in het Witte Huis.

Obama krijgt de steun van 51 procent van de wereldburgers. Ruim eenderde kiest geen partij of wil geen keuze maken. Romney heeft slechts 12 procent steun onder de wereldbevolking.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de impact van de Amerikaanse verkiezingen onder ruim 26.000 wereldburgers in 32 landen, uitgevoerd door het internationale onderzoeksnetwerk WIN/Gallup, in Nederland vertegenwoordigd door onderzoekbureau Motivaction in Amsterdam.

De ondervraagden volgen de Amerikaanse presidentsverkiezingen op de voet. 62 procent gelooft dat de uitkomst van de spannende strijd tussen de Democraat Obama en de Republikein Romney van grote invloed is op het dagelijks leven in eigen land.

Wereldleider

De VS wordt door de ondervraagden nog steeds als wereldleider gezien op het gebied van vrede en het mondiale economische klimaat. Dat gaat zo ver dat liefst 42 procent van de wereldburgers vindt dat niet alleen de Amerikanen zouden mogen kiezen wie de president wordt, maar dat ook niet-Amerikanen zouden moeten kunnen stemmen.

Amerika-deskundige Willem Post, verbonden aan het Instituut Clingendael, zegt niet verbaasd te zijn over de wereldwijde steun aan Obama.

''Hij is de eerste president die de Verenigde Staten niet profileert als de onbetwiste wereldmacht. Hij is een transnationale denker die rekening houdt met de belangen van Rusland, China, Europa en Brazilië. Onder Bush moest je nog voor of tegen de VS zijn, een andere keuze was er niet", aldus Post.

Geen verrassing

Dat Nederland een sterke voorkeur heeft voor Obama heeft, is volgens Post geen verrassing. Eerder valt hem het lage percentage (65) van de steun aan de Democraat op. Post: ''Vier jaar geleden lag dat percentage in ons land nog rond de 80.

Toen viel Nederland massaal voor de magie van Obama, alles was beter dan het cowboyconservatisme van George W. Bush. Femke Halsema was zelfs verliefd op Obama. Nu kijken we wat realistischer naar Obama."

Romney is voor de gemiddelde Nederlander geen goede kandidaat. Slechts twee procent van de Nederlandse ondervraagden heeft een voorkeur voor de oud-gouverneur. Van hen zegt 3procent zegt op geen van beiden te willen stemmen; 18procent zegt dat het niet uitmaakt wie er in het Witte Huis zit.

Israël

Alleen in Israël bestaat een sterke voorkeur voor Romney. De joodse staat heeft liever Romney (41procent) dan Obama (22procent).

Volgens Amerikawatcher Post komt dat mede door de bekoelde relaties tussen de VS en Israël. ''Obama heeft als president Israël ook niet bezocht. Hij wil het land dwingen tot concessies in ruil voor vrede, maar dat is nog steeds niet gelukt."

Romney geldt daarentegen als vriend en studiegenoot van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Belachelijk

Dat Frankrijk van alle landen ter wereld Obama het sterkst steunt met 84 procent, is volgens Willem Post niet verwonderlijk. ''Onder Bush is Frankrijk belachelijk gemaakt, onder meer omdat presidentskandidaat John Kerry er een huis had. Frankrijk steunde de VS ook niet tijdens de Irak-oorlog. Die anti-Franse sentimenten zijn onder Obama verdwenen.’’

Post verwacht morgen een nipte overwinning voor de ‘pragmaticus Obama’. ''Obama heeft een goede campagne gevoerd. Bovendien vindt 70 procent van de Amerikanen dat hij de gevolgen van de storm Sandy goed heeft aangepakt. Het economisch klimaat is weer een beetje gunstig, dus hij zal het volgens mij met de hakken over de sloot winnen."

Top 10 van landen met voorkeur voor Obama
:

Frankrijk 84procent
Kenia 83 procent
Zwitserland 81 procent
Brazilië 80 procent
Denemarken 75 procent
Kameroen 75 procent
Duitsland 72 procent
Canada 66 procent
Nederland 65 procent
Colombia 64

Top-10 van landen met voorkeur voor Romney:

Israël 41 procent
China 16 procent
Kameroen 13 procent
Georgie 13 procent
Macedonië 12 procent
Colombia 11 procent
India 11 procent
Kenya 10 procent
Pakistan 9 procent
Canada 9 procent