NEW YORK - De omvang en het verwoestende karakter van orkaan Sandy is een teken dat klimaatverandering en de opwarming van de aarde op de politieke agenda in de Verenigde Staten gezet moet worden.

“Orkaan Sandy is niet de eeste waarschuwing die we hebben gehad. Laat er niet nog zo’n waarschuwing komen voordat we besluiten ons te richten op een groene economie.”

Dat zegt Jill Stein, presidentskandidaat voor de Green Party in de Verenigde Staten. De partij van Stein richt zich in haar verkiezingsprogramma op milieugebied onder andere op internationale afspraken over klimaatverandering en het ontwikkelen van groene energie.

Volgens Stein en haar ‘running mate’ Cheri Honkala is het opmerkelijk dat er dit jaar in de presidentiële debatten tussen de kandidaten Barack Obama en Mitt Romney niet over klimaatverandering is gesproken. Het zou voor het eerst sinds 1984 zijn dat dit onderwerp in de debatten niet ter sprake is gekomen.

Onafhankelijk

Barack Obama pleit er vooral voor om de VS energieonafhankelijk te maken. Hij richt zich op olieproductie op eigen bodem en daarnaast wil hij de ontwikkeling van groene energie zoals wind-en zonne-energie stimuleren door middel van subsidies.

Republikein Mitt Romney wil de subsidies op groene energie juist afschaffen en zich meer richten op de kolenindustrie. Volgens Romney zijn er mogelijkheden om op een milieuvriendelijke manier kolen te gebruiken voor energiewinning.

Voor de Green Party zijn deze voornemens echter niet genoeg en dragen zij bovendien niet bij aan de verbetering van het milieu.

“De president en zijn Republikeinse tegenstander zijn zo gefocust op gas, olie en kolen dat, dat het proces van verwoesting van ons klimaat alleen maar zal versnellen”, meent Honkala.

Ralph Nader

Kleinere partijen, zoals de Green Party, krijgen doorgaans weinig aandacht en stemmen in de VS. De Green Party is de bekendste van de zogeheten ‘derde partijen’ (third parties) in de VS.

Tijdens de verkiezingen in 2000, waar de Republikeinse George Bush jr. won van Democraat Al Gore, kreeg de Green Party een recordaantal van bijna drie miljoen stemmen. De partij werd toen geleid door politiek activist Ralph Nader.