WASHINGTON - De presidentsverkiezingen van dinsdag worden beslist in een aantal cruciale staten waar de verschillen tussen president Obama en republikeinse uitdager Romney klein zijn.

Deze staten staan ook wel bekend als swing states, battleground states of purple states. Een overzicht:

- Florida (29 kiesmannen): klassieke swingstaat die in 2008 nog naar Obama ging. In 2000 won de Republikein George Bush in Florida van de Democraat Al Gore na een uiterst omstreden stembusgang, die na lang juridisch getouwtrek in zijn voordeel werd beslist. In de laatste gepubliceerde gemiddelden van peilingen op de website Realclearpolitics staat Obama er 1,4 procentpunt achter op Romney.

- Ohio (18 kiesmannen): sinds John F. Kennedy (in 1960) is er niemand president geworden zonder in Ohio te winnen. Romney en Obama hebben er de afgelopen tijd daarom intensief campagne gevoerd. Met een mix van stedelijke en landelijke regio’s wordt de noordoostelijke staat als een soort microkosmos van de VS gezien. Obama ligt er nipt voor op Romney.

- Colorado (9 kiesmannen): de bergachtige staat gold lang als ‘zeker’ voor de Republikeinen, totdat Obama er in 2008 won. Romney en Obama staan er nu gelijk.

- Iowa (6 kiesmannen): de vanwege maïsbouw en natuur bekende staat in het midwesten heeft slechts 6 kiesmannen, maar trekt toch veel aandacht van de kandidaten. Zo beginnen veel politici hun verkiezingsstrijd in Iowa. Obama heeft er nu een betrekkelijk ruime voorsprong.

- New Hampshire (4 kiesmannen): de in oppervlakte piepkleine staat in het noordoosten, waar vaak zeer vroeg voorverkiezingen worden gehouden, ging in 2008 met afstand naar Obama. Ook nu ligt hij op voorsprong.

- Nevada (6 kiesmannen): de woestijnstaat in het westen is harder dan de rest van het land getroffen door de economische crisis. De ontevredenheid daarover kan in het voordeel van Romney werken, maar de staat kent ook een grote latino-bevolking die doorgaans Obama steunt. Dat lijkt volgens de peiling de doorslag te geven.

- Virginia (13 kiesmannen): de staat speelde een cruciale rol in de overwinning van Obama in 2008. Sinds 1964 had geen Democraat er meer gewonnen, maar door de toestroom van Democratische kiezers uit de hoofdstad Washington is de staat meer naar het midden opgeschoven. Beide kandidaten staan er gelijk.

- Wisconsin (10 kiesmannen): de noordelijke staat werd afgelopen verkiezingen door de Democraten gewonnen. Maar Romney's kandidaat voor het vicepresidentschap, Paul Ryan, komt uit de staat. Realclearpolitics meldde een voorsprong van 2,3 procentpunten voor Obama.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen