WASHINGTON - Als zakenman maakte hij kwakkelende bedrijven weer succesvol. Het lijkt erop dat Mitt Romney nu hetzelfde heeft gedaan met zijn sukkelende verkiezingscampagne. Een profiel van de Republikeinse presidentskandidaat.

Romney is weer terug in de strijd om het Witte Huis. Zijn sterke optreden bij het tv-debat werd bekeken door bijna 60 miljoen Amerikanen, van wie 67 procent hem de beste vond. Spannend is of Romney nog Obama kan inhalen voor de verkiezingen over een maand.

Romney heeft ook veel ervaring met debatten. Hij stond al op vele podia voor de Republikeinse voorverkiezingen, waar hij rivalen zoals Rick Santorum en Newt Gingrich versloeg. Bovendien heeft hij zakken vol donaties te besteden voor zijn campagne, veel meer dan president Barack Obama inzamelde.

Achterstand

De kans bestaat dat Romney zo PvdA-leider Diederik Samsom achterna gaat, die dankzij sterke tv-debatten zijn partij opstuwde tot de een-na-grootste.

Procentueel gezien is Romney's achterstand niet zo groot: woensdag steunde 47 procent Romney, 49 procent Obama. Maar de verkiezingen gaan per staat. Romney's probleem is dat hij juist in veel belangrijke staten ver achter ligt.

Zakenman

En aan Romney kleven nog steeds veel kwalijke kenmerken, vinden veel kiezers. Zijn verleden als keiharde zakenman en Mormoon staan ver af van het leven van de gemiddelde Amerikaan. Dat zijn 'high negatives', zegt de Amerikaanse historicus James Kennedy van de Universiteit van Amsterdam.

Zo vinden veel Amerikanen hem niet aardig en authentiek overkomen, aldus Kennedy. Daarnaast heeft hij nog een probleem. ''Veel Amerikanen vinden hem te rijk.''

Het beeld van de welvarende zakenman die rijke Amerikanen wil ontzien bij het innen van belastingen, zal hem parten blijven spelen, denkt Kennedy.

Verliezen

Ondanks dat de economie slecht draait onder Obama en dat Romney sterk optrad bij het verkiezingsdebat, gaat Romney het niet redden, voorspelt Kennedy. Wat Romney niet helpt is dat ruim 90 procent van de Amerikanen al weet wat ze gaan stemmen.

Obama's voorsprong in doorslaggevende 'swingstates' is bovendien te groot om zijn tweede termijn uit handen te geven, vermoedt Kennedy. ''Ook al is het moeilijk daar met absolute zekerheid iets over te zeggen.''

Debat

Dat Romney gaat verliezen is ook de verwachting van Corien Wortmann (CDA), Europarlementariër belast met de relaties met VS.

''Ik vond het opvallend dat Obama het matig heeft gedaan bij het debat. Dan zie je bijna de arrogantie van de zittende president. Maar ik denk dat Obama wel voldoende kan terugkeren. Als ik mijn kaarten zou moeten zetten op een kandidaat, zet ik ze toch op Obama.''

Wortmann zag bij de Republikeinse Conventie in Tampa hoezeer Romney de koers van de Republikeinen heeft geradicaliseerd. ''In het debat probeerde hij wat kiezers in het midden terug te winnen, Maar ik heb grote twijfels of zijn koers de VS verder brengen."

Schulden

"Hoe de Republikeinen over belasting denken, is echt niet van deze tijd.'' De VS hebben hoge schulden, maar heffen amper btw en ontzien de rijken, onder wie Romney zelf.

Mitt Romney (65) pocht zelf op zijn rijkdom en succes als zakenman. Zijn website meldt voltrotswelke bedrijven hij kocht, zoals fietsenfabriek GT waarvan de crossfietsen ook in Nederland worden verkocht.

Hij bejubelt daar hoeveel banen hij heeft geschapen, terwijl critici klagen over de massaontslagen en fabriekssluitingen.

Reserve

Het 'opknapkunstje' deed hij ook voor de overheid van de Amerikaanse staat Massachusetts, waar hij in 2002 tot gouverneur werd gekozen. ''Toen Mitt gekozen werd was de staat in ernstig verval en de uitgaven liepen uit de hand'', meldt zijn website.

''Mitt nam harde besluiten die de uitgaven onder controle te brengen. Hij werkte een tekort van 3 miljard dollar weg zonder te lenen of belastingen te verhogen. Toen Mitt vertrok in 2007 had de staat 2 miljard reserve.''