WASHINGTON - Met de verkiezing van Barack Obama als president van de Verenigde Staten in 2008 leek voor velen een ommekeer in de geschiedenis aangebroken. Een profiel van de Amerikaanse president.

De boodschap van hoop en verandering waarmee hij de wereld in zijn ban hield, maakten in de afgelopen jaren snel plaats voor realisme.

Realisme als gevolg van de rampzalige erfenis die zijn voorganger George Bush achterliet: de grootste financieel-economische crisis sinds de depressie van de jaren dertig en twee voortslepende oorlogen.

Obama had zijn handen vol om te reageren op alle crises die vanaf de eerste dag op hem afkwamen. Overigens met redelijk succes, meent Amerika-deskundige Willem Post van Instituut Clingendael.

Economie

"Veel economische experts zijn het erover eens dat hij met zijn pakket stimuleringsmaatregelen van meer dan een biljoen dollar een totale ineenstorting van de economie heeft voorkomen."

Post denkt dat de Democraat nog meer had moeten inzetten op de economie en even had moeten wachten met zijn ambitieuze zorgwet voor alle Amerikanen. Met sneller herstel had zijn partij waarschijnlijk de ruime meerderheid in het Congres niet verloren en had hij veel meer beleid kunnen doorvoeren.

Naïviteit

Allan Ensor, campagnemedewerker van de Democratische partij in de staat Missouri, wijdt dit aan beginnersnaïviteit van Obama. "Hij had veel agressiever moeten zijn en niet als zelfbenoemd bruggenbouwer proberen met de Republikeinen samen te werken. Die hebben de president systematisch tegengewerkt."

Op buitenlandgebied is het belangrijkste wapenfeit van Obama, die in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, waarschijnlijk de exit uit Irak. De focus van oorlogsvoering verplaatste hij naar Afghanistan en Pakistan, in de strijd tegen de radicaalislamitische Taliban en al-Qaeda, waarbij in 2011 Amerikaanse commando's al-Qaedaleider Osama bin Laden doodden.

In andere delen van wereld is volgens Post vooral samengewerkt, zoals in Libië, waar de VS pas ingrepen toen andere landen meededen.

Kenia

Barack Hussein Obama werd in 1961 geboren op Hawaï als zoon van een zwarte Keniaanse student en een blanke Amerikaanse moeder. Na hun scheiding verhuisde Obama naar Indonesië en keerde later weer terug naar Hawaï.

Na zijn middelbare schooltijd studeerde Obama politicologie en rechten en leerde zijn vrouw Michelle kennen.

Begin jaren negentig was Obama buurtwerker in Chicago. De ervaringen met armoede die hij daar opdeed, brachten hem ertoe in de politiek te stappen. Hij klom snel op vanuit de Senaat van Illinios naar de grote, landelijke Senaat in Washington.

Outsider

Bij het begin van de vorige verkiezingsstrijd gold hij echter nog als een kansloze outsider, maar een indrukwekkende campagne volgde, waarbij talloze vrijwilligers zich voor hem inzetten en via internet miljoenen mensen werden bereikt die gezamenlijk het veelvoud aan onmisbare campagnegelden binnenbrachten.

Volgens Post is een herverkiezing helemaal niet zeker. "Mitt Romney is als tegenstander veel sterker dan John McCain in 2008. Romney past als zakenman veel beter bij de tijdgeest en haalt gigantische bedragen op voor zijn campagne."

"In Obama’s voordeel werkt dat de werkloosheid is gezakt en het economisch herstel zich definitief lijkt door te zetten", meent Post.

Zorgstelsel

In een tweede termijn zal Obama proberen definitief het zorgstelsel veilig te stellen en zich richten op de immigratiewetgeving, denkt Ensor.

"Net als bij de zorgstelsel zal Obama werken aan een compromis. Er zal geen generaal pardon voor de miljoenen illegalen komen, maar ze zullen wel meer rechten krijgen."