WASHINGTON - De orkaan Sandy dreigt de Amerikaanse presidentsverkiezingen te verstoren.

Mitt Romney, de Republikeinse tegenstander van Democraat en zittende president Barack Obama, blies vrijdag al een verkiezingsbijeenkomst in de staat Virginia af, die voor volgende week op het programma stond. Het is mogelijk de eerste van een serie afgelastingen.

Het campagneteam van Obama zei de ontwikkelingen rond de orkaan nauwlettend in de gaten te houden.

Sandy bereikt volgens de voorspellingen maandag of dinsdag de Atlantische kust van de regio New England. Zware regenval leidt mogelijk tot overstromingen in meerdere staten, waaronder Virginia, New Hampshire en zelfs Ohio in het middenwesten van de VS. De verkiezingsuitslag in deze drie staten kunnen met die in andere zogenoemde swing states het verschil maken.

Frankenstorm

Sandy is door sommige weervoorspellers inmiddels Frankenstorm gedoopt omdat de orkaan mogelijk botst met een krachtige noordwester vlak voor Halloween op 31 oktober.

Autoriteiten in de VS maken zich in toenemende mate zorgen dat stormschade en stroomuitval het leven van miljoenen Amerikanen verstoren in de laatste dagen voor de verkiezingen op 6 november, met mogelijke negatieve gevolgen voor de inrichting van stembureau's en de opkomst.

Haïti

Sandy trok de afgelopen dagen een verwoestend spoor in het Caribisch gebied. In Haïti, Cuba, de Dominicaanse Republiek en Jamaica kwamen zeker 34 mensen om het leven. De meesten slachtoffers, zeker 20, vielen in het sterk verarmde Haïti
 

Alle berichten over de verkiezingen in de VS in ons nieuwsdossier