NEW YORK - Als Mitt Romney op 6 november de verkiezingen in de VS verliest van Barack Obama, zal er een ‘burgeroorlog’ uitbreken binnen de Republikeinse partij. Dat voorspelt voormalig campagnestrateeg van de Democraten Robert Shrum.

Volgens Shrum weet Romney op dit moment nog de balans te bewaren tussen de conservatieve en de gematigde Republikeinse achterban. Mocht hij echter de verkiezingen verliezen, zal de strijd losbarsten en zullen beide partijen proberen de controle over te nemen.

Shrum was de campagnestrateeg van de Democratische presidentskandidaat John Kerry in 2004. Ook was hij betrokken bij de campagne van Al Gore in 2000 en was hij de speechschrijver van de Democratische presidentskandidaat George McGovern in 1972. Hij heeft goede contacten binnen zowel de Democratische als de Republikeinse partij.

"Romney heeft een behoorlijke ruk naar rechts moeten maken om de nominatie binnen de Republikeinse partij te bemachtigen”, stelt Shrum. "Als hij de verkiezingen weet te winnen, zal hij doen wat hij zijn Republikeinse achterban beloofd heeft te doen. Maar hij is Ronald Reagan (Republikeinse president van de VS van 1981 tot 1989, red.) niet."

Steun

Volgens Shrum slaagde Reagan er tijdens zijn presidentschap in om de totale steun van zijn verdeelde achterban te krijgen en kon hij bovendien onderhandelen met de Democraten zonder die steun te verliezen. Mitt Romney heeft in zijn verkiezingscampagne regelmatig aangegeven zich met Reagan te identificeren, maar Shrum stelt dat die vergelijking niet opgaat.

"Als Romney de verkiezingen verliest, zal de meer conservatieve achterban, die overigens de meerderheid in de partij heeft, beweren dat het de schuld van de gematigden is. Ze zullen zeggen: 'ze hebben ons Bush laten nomineren.

Die leek wel conservatief, maar gaf vervolgens te veel geld uit. Ze lieten ons John McCain nomineren en nu weer Romney. De volgende keer moeten we iemand van ons nomineren'," aldus Shrum, die denkt dat er grote ruzie in de partij zal ontstaan.

Peilingen

Op dit moment gaan Mitt Romney en Barack Obama nog redelijk gelijk op in de laatste peilingen. Zittende president Obama had steeds een lichte voorsprong, maar de grootte van die voorsprong verschilde bij verschillende peilingen.

Binnen enkele dagen worden nieuwe peilingen verwacht, waarbij ook het resultaat van het derde en laatste debat van maandagnacht tussen beide kandidaten zal worden meegenomen.