Gokje: Naar het debat van de afgelopen nacht keken minder Amerikanen dan naar de twee eerdere debatten tussen Barack Obama en Mitt Romney. Door Charles Groenhuijsen.

Toen ging het over onderwijs, de economie, banen en gezondheidszorg. Vannacht ging het anderhalf uur over de problemen in de rest van de wereld.

De meeste Amerikanen hebben wel wat anders aan hun hoofd. Afghanistan, Pakistan, Syrië, Palestijnen, Libië en Israël zijn letterlijk en figuurlijk een ver-van-hun-bed-show. Ze maken zich zorgen over hun baan, hypotheek, de rekening van een ziekenhuis en het school- en collegegeld van hun kinderen. En ze zijn bang dat er straks niet genoeg geld is voor hun AOW.

Wie verder doordenkt keek wel naar het debat. Want buitenlands beleid is een belangrijke taak van een Amerikaanse president. En het heeft grote invloed op de veiligheid, ook voor ons deel van de wereld:

Opgeslokt

Buitenlands beleid van de VS heeft de laatste tien jaar onvoorstelbare sommen geld opgeslokt. Daar kun je heel veel huizen, scholen, bejaardencentra en ziekenhuizen van bouwen…

Barack Obama heeft vergeleken met voorganger George Bush veel minder geld uitgegeven aan het buitenland. Hij begon geen oorlogen (Irak en Afghanistan) en bracht grote aantallen soldaten naar huis.

Wat hij wel uitbreidde was de inzet van onbemande gevechtsvliegtuigjes (drones) die vijandelijke doelen kunnen bestoken zonder peperdure straaljagers met kwetsbare piloten.

Baas

Mitt Romney zei in de campagne steeds dat Amerika weer de baas moet worden in de wereld. Hij wil steviger optreden. Obama loopt, vindt hij, te veel achter de feiten aan (‘leading from behind’). Maar wat wil Romney dan precies: China straffen voor oneerlijke handelspraktijken? Syrië bombarderen en de opstandelingen daar zwaar bewapenen. En Iran? Ook erop meppen? Wie steunt hem dan? Europese landen vast en zeker níet!

Romney praat wel flink. Maar dan? Hij zegt bijvoorbeeld: Iran is tijdens Obama vier jaar dichter bij een atoombom gekomen. Klopt. Maar dan moet hij wel zeggen hoe hij het ánders had gedaan.

De rest van de wereld heeft na Irak en Afghanistan behoorlijk genoeg van de avonturen van ’s werelds grootste supermacht. Eén George Bush was wel genoeg!

Stoere mannen-taal

Het debat van afgelopen nacht was onthullend op dit punt. We weten na dit debat dat al die stoere mannen-taal die we van Romney hoorden vooral campagne-retoriek was.

Hij presenteerde zichzelf vannacht ineens als een kandidaat die juist vrede wil. Hij wil coalities vormen om bijvoorbeeld in het Midden-Oosten veiligheid en democratie te vestigen. Niet vechten maar praten dus. Wat is het verschil met het beleid van Obama?

Wie won het debat? Geen van beiden, vind ik. Ze bleven beiden goed overeind. Romney maakte geen blunders maar was weinig effectief in zijn aanvallen. Obama bleef rustig en presidentieel maar scoorde niet echt. Veel analisten geven Obama een iets hogere waardering. Ook opiniepeilingen wijzen in die richting.

Streep

Maar dit debat zal weinig twijfelaars over de streep trekken om nu ineens op de ene of andere kandidaat te stemmen.

Dus komt het aan op de laatste spannende weken van de campagne. En de nieuwste cijfers over banen in de VS die kort voor de verkiezingsdatum verschijnen. Want daar maken Amerikaanse kiezers zich drukker over dan over problemen in het Midden-Oosten, Afghanistan en China.

PS. Oh, en Europa. Iemand dat woord gehoord in anderhalf uur debat? Telt Europa nog wel mee? Kan het de politici in Washington veel schelen hoe wij hier voortmodderen? Niet dus. Europa is geen onderwerp in Washington. Sorry, folks!