WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama mag dinsdagnacht (Nederlandse tijd) in de herkansing tegen zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney.

Amerikaanse politieke waarnemers van links tot rechts zijn het in ieder geval over een ding eens: Obama gaat het beter doen in het tweede debat dan in het eerste.

Het slappe optreden van de president op 3 oktober heeft Romney de kans gegeven terug te komen in de race. De peilingen geven dat ook zonneklaar aan. De Republikein gaat in verscheidene nationale peilingen aan de leiding. De voorsprong van Obama in de belangrijke ‘battleground states’, waar de echte beslissing op 8 november valt te verwachten, is grotendeels verdampt.

Obama heeft evenwel een klein voordeel op zijn tegenstander dinsdag. De verwachtingen zijn niet al te hoog, stellen sommige Republikeinse politiek strategen. ''Alles wat hij dit keer hoeft te doen is wakker zijn en het zal een overwinning lijken ten opzichte van vorige keer’’, aldus consultant Mark McKinnon tegen de politieke krant The Hill.

Onder druk

Anderen zeggen ook dat Obama het beste presteert onder druk. ''Hij is een speler van het vierde kwart, hij is echt goed als de druk groot is", aldus de Democratische consultant Bob Shrum, betrokken bij diverse Democratische campagnes bij presidentsverkiezingen.

De Republikeinse strateeg Trey Hardin valt hem bij. ''Ik ga ervan uit Obama zo goed is als hij altijd al was. Ik verwacht dat hij zijn A+ spel laat zien. Ik denk dat we een betere communicator te zien krijgen, die sympathiek kan zijn en die zich tussen nu en dan op alle momenten van de dag aan het voorbereiden is.’’

Vragen

Obama is sinds zaterdag bezig met de voorbereiding van het zogenoemde 'town hall debate' waarin kiezers de vragen mogen stellen. Zijn sparringpartner daarbij is John Kerry die de rol van Mitt Romney op zich heeft genomen. ''De voorbereiding gaat geweldig", liet de president zich zondag ontvallen.

Zijn campagneteam doet in ieder geval zijn uiterste best hem bij de les te houden. In de aanloop naar het eerste debat had hij een Libische crisis, waarbij de Amerikaanse ambassadeur werd gedood, aan zijn hoofd.

Ook grapte hij dat zijn team hem altijd maar binnenhield. ''Het is een sleur, ze laten mij mijn huiswerk doen". Hij onderbrak toen geregeld zijn voorbereiding, iets wat hem mogelijk duur is komen te staan.

Minder ontspannen

Dit keer zal Obama in ieder geval minder ontspannen toewerken naar het debat. Hij moet scoren maar het format dinsdag leent zich er niet echt voor om vol in de aanval te gaan, stellen Amerikaanse politiek deskundigen.

Gewone kiezers stellen de vragen, meestal over alledaagse onderwerpen. In een dergelijke setting is het voor kandidaten vooral belangrijk over te komen als een warm en meevoelend persoon die begrijpt met welke problemen en zorgen normale mensen kampen en welke hoop ze koesteren. De ruimte voor spijkerharde aanvallen is zeer beperkt.

''Je wil niet te vervelend overkomen ten overstaan van de kiezers, je moet je voelhoorns voor medeleven uitsteken", aldus politicoloog Dante Scale van de Universiteit van New Hampshire.

''Het is niet het juiste forum om een belangrijke voorsprong op Romney te nemen omdat de context discussies ontmoedigd. Van de twee is Obama de betere maar het format is ontwikkeld om te eindigen in een gelijkspel’, aldus politicoloog Marc Landy van Boston College tegen de krant Boston Herald.

Romney

Romney kan ondertussen ook niet op zijn lauweren rusten. Hij won het eerste debat door zich als geloofwaardig alternatief voor Obama te presenteren en door kijkers voor het eerst een glimp van de echte Mitt te laten opvangen.

De vraag is of hij dat kunstje kan herhalen. Hij staat volgens Landy nou niet echt bekend om zijn charismatische persoonlijkheid en het gemak waarmee hij zich in het gezelschap van andere mensen begeeft.

De Republikein is wel voorbereid op een agressievere Obama, stelt zijn campagneadviseur Ed Gillespie. ''De president kan zijn stijl veranderen, kan zijn tactiek veranderen, maar kan zijn staat van dienst en zijn beleid niet veranderen."

Alles over de Amerikaanse verkiezingen