DANVILLE - Het debat donderdagavond (plaatselijke tijd) tussen de vicepresidentskandidaten voor de Verenigde Staten, Joe Biden en Paul Ryan, stond vooral in het teken van kwesties die met defensie te maken hadden.

Syrïe, Iran, Afghanistan, al-Qaeda en de aanslag op het consulaat in Libië waren onder andere de onderwerpen waar de runner-ups met elkaar over in discussie gingen.

Beide kandidaten namen rond negen uur 's avonds plaats aan een tafel, voorgezeten door journaliste Martha Raddatz. Het debat trok gelijk fel van start over de aanslag in Libië, waarbij de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen werden gedood.

'Chaotisch'

De 42-jarige Republikein Ryan noemde het acteren van Obama 'chaotisch', verwijzend naar de onjuiste informatie over het motief van de aanval die naderhand werd verstrekt. ''De buitenlandpolitiek van Obama maakt ons kwetsbaar", zo stelde hij.

Biden, de 69-jarige Democraat, deed dit af als onzin, hoewel hij wel toegaf dat er fouten zijn gemaakt die in de toekomst voorkomen moeten worden.

De kwestie van de mogelijkheid dat Iran een atoombom ontwikkelt was het punt waarop Biden vooral reageerde vanuit zijn huidige functie als vicepresident. ''We houden Teheran in de gaten en grijpen in wanneer dat nodig is. Het laatste waar Amerika op wacht is nóg een oorlog."

Hoofdschudden

Biden maakte duidelijk niet van plan te zijn Iran binnen te vallen. Zijn opponent Ryan begon hierop met zijn hoofd te schudden. Daarmee toonde de Republikein aan ook de non-verbale mogelijkheden van een televisie-optreden te gebruiken. Net als Biden grijnsde hij vaak als de ander aan het woord was, insinuerend dat de ander onzin sprak.

Wat betreft Afghanistan reageerden beide mannen op de stelling dat het Amerikaanse leger dient te vertrekken in 2014. Biden was daar stellig over: ''We moeten onze taken overdragen aan de Afghanen. We vertrekken in 2014, punt."

Een slechte zet volgens Ryan, die vindt dat ze op deze manier de Taliban precies vertellen tot wanneer ze zich schuil moeten houden om daarna weer actief te worden.

Effect

Hoewel het debat van vannacht minder effect zal hebben op de einduitslag van de verkiezingen dan de debatten tussen Barack Obama en Mitt Romney, mag het belang niet worden onderschat.

Obama heeft in het debat van 3 oktober averij opgelopen: sinds zijn matige optreden is Romney in de peilingen op de president ingelopen. In enkele belangrijke swing states, de staten die op 6 november de doorslag zullen geven, lijkt het erom te gaan spannen. In de meest recente peiling van Reuters heeft Romney zelfs een voorsprong van drie procent op Obama.

'Trots'

Biden had vannacht de kans om het veelbesproken 'momentum' van de Republikeinen een beetje te temperen. Of dat is gelukt, blijft de vraag. President Obama zei in een reactie op het optreden van Biden in ieder geval ''zeer trots" op de vicepresident.

''Ik vond dat hij een zeer sterke indruk maakte. Ik denk dat zijn boodschap dat de economie voor de middenklasse weer aan moet trekken, goed is doorgekomen", zei Obama kort nadat hij op Andrews Air Force Base in Maryland was geland.

Gelijkstand

Uit het debat tussen Biden en Ryan is geen overduidelijke winnaar naar voren gekomen. Zowel de Republikeinse als de Democratische achterban was tevreden met het optreden van de eigen kandidaat.

Uit een poll van CNN bleek dat 48 procent van de ondervraagde kijkers koos voor Ryan als winnaar, terwijl 44 procent vond dat Biden de betere was. Bij het debat tussen Obama en Romney kwam Romney nog als duidelijke winnaar uit de bus.

Buitenlandbeleid

Voorafgaand aan het debat werd vooral het buitenlandbeleid genoemd als een onderwerp waarop Biden, die als senator werkzaam was in de commissie voor buitenlandse relaties, zijn tegenstrever zou kunnen aanvallen. Ryan, economie-expert, heeft op dat gebied minder ervaring.

Buitenlandse kwesties kwamen inderdaad veelvuldig aan bod, maar Ryan hield zich goed staande. Biden, op zijn beurt, liet zich op economisch gebied niet overtreffen door Ryan.

Biden speelt in de campagne een Obama een belangrijke rol in het gehoor geven aan de stem van het Amerikaanse volk. Hij is zeer bedreven in het toespreken van de in deze verkiezingen zo belangrijke middenklasse. Hij keek in het debat een paar keer recht in de camera, en sprak bijvoorbeeld rechtstreeks tot de ouderen in de samenleving. Ryan toonde zich echter ook een gevoelig man, en sprak bijvoorbeeld over de echo van zijn eerste kindje toen abortus aan bod kwam.

Voor Ryan, een stuk jonger dan zijn opponent en veel minder ervaren in debatteren, was het vannacht bovenal zaak niet de mist in te gaan; om het momentum van de Republikeinse campagne niet te doorbreken. Dat lijkt hem te zijn gelukt.