'Obama negeert kwestie rondom zijn huidskleur'

NEW YORK - De Amerikaanse president Barack Obama spreekt bewust zo min mogelijk over zijn huidskleur om geen blanke kiezers kwijt te raken in de race om zijn herverkiezing.

Een te grote nadruk op zijn Afro-Amerikaanse achtergrond zou kiezers af kunnen schrikken.

Dat heeft Fredrick Harris, Professor Politicologie aan de Columbia Universiteit, verklaard tijdens een bijeenkomst over ras en politek in New York dinsdagavond (Amerikaanse tijd).

Volgens Harris heeft Obama minder dan welke Amerikaanse president in het verleden dan ook over de rassenkwestie in zijn land gesproken. “Sinds Obama president is geworden, heerst er een stilte rondom de rassenkwestie”, meent Harris. “Het is op dit moment geen onderwerp van discussie.”

Onvoorwaardelijke steun

Uit onderzoek is gebleken dat blanke kiezers in de Verenigde Staten minder vaak op een Democratische presidentskandidaat stemmen. Vooral blanke mannen kiezen veelal voor de Republikeinse partij.

Als Afro-Amerikaanse presidentskandidaat voor de Democratische partij kan Obama het zich veroorloven om de blanke kiezers voor zich te winnen, omdat hij de onvoorwaardelijke steun van de zwarte kiezers heeft, zegt Harris.“Zwarte kiezers zullen deze president niet bekritiseren. Ze zullen hem eerder verdedigen dan aanvallen”, legt hij uit.

“Voor de Afro-Amerikanen is Obama, ondanks dat hij een blanke moeder heeft, zwart. Zij voelen zich met hem verbonden. Veel blanken zien hem juist als iemand met twee achtergronden. Ik denk dat als Michelle (Obama’s echtgenote, red.) blank geweest zou zijn, hij deze onvoorwaardelijke steun niet zomaar gehad zou hebben”, aldus Harris.

Verplicht identiteitsbewijs

De rassenkwestie is in de aanloop naar de verkiezingen wel actueel geworden doordat vele staten in de VS wetten hebben ingevoerd waarbij stemgerechtigden worden verplicht een door de staat uitgegeven identiteitsbewijs met actuele foto te hebben om te kunnen stemmen. Het verkijgen van zo’n identiteitsbewijs is voor velen niet mogelijk of onbetaalbaar.

Zeker tien procent van de stemgerechtigden in de VS heeft geen identiteitsbewijs met foto, zoals een paspoort of rijbewijs. Een groot gedeelte van deze groep bestaat uit Afro-Amerikanen.

Tegenstanders van de zogeheten ‘Voter Identification’-wet beweren dat deze wet is ingevoerd door Republikeinse politici die op deze manier willen voorkomen dat minderheden, waaronder Afro-Amerikanen, naar de stembus gaan. Zij zouden namelijk op de Democraten stemmen.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie