WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft in september 181 miljoen dollar (bijna 140 miljoen euro) voor zijn herverkiezingscampagne opgehaald.

Het was de hoogste maandopbrengst in de campagne dit jaar en een opsteker voor Obama die algemeen als verliezer van het eerste verkiezingsdebat met zijn rivaal Mitt Romney wordt gezien.

In een e-mail, gericht aan de aanhangers van de Amerikaanse president, liet campagnemanager Jim Messina weten dat de 181 miljoen dollar meer is dan men van tevoren had verwacht.

"Dit is groot, groot nieuws", schreef Messina in zijn e-mail. "Dag in dag uit staan er mensen op om de president te steunen. Die toewijding geeft hem, en het hele campagneteam, het vertrouwen om door te gaan”, aldus Messina.

53 dollar

Het bedrag is een verzameling van individuele, kleine donaties van aanhangers en sympathisanten, en grote giften die direct zijn overgemaakt aan de Democratische Partij.

Zeker 1,8 miljoen Amerikanen maakten in september geld over, het gemiddelde bedrag was 53 dollar. Bijna 98% gaf 250 dollar of minder. In totaal mocht de Obama-campagne in 2012 tien miljoen donaties ontvangen. 

Door de inkomsten zit de zittende president er financieel gezien goed bij. Hij heeft geld genoeg om zijn reclamecampagne te financieren gericht op de verkiezingen van 6 november.

Mitt Romney

Het campagneteam van de Republikeinse kandidaat Mitt Romney heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel geld er is opgehaald in de maand september.

Wel verklaarde een woordvoerder van de campagne aan de Amerikaanse krant The New York Times dat er woensdag na het presidentiële debat binnen 48 uur ruim twaalf miljoen dollar via internet werd gedoneerd.

Volgens het campagneteam gaf meer dan de helft van deze donateurs voor het eerst geld aan de Romney-campagne.

Alles over de verkiezingen in de VS