NEW YORK - In de aanloop naar het eerste presidentiele debat hebben de Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney geoefend met stand-ins uit hun eigen partij.

Dat schrijft het Amerikaanse Bureau of International Information Programs (IPP). Het eerste debat tussen Obama en Romney vindt in de nacht van woensdag op donderdag Nederlandse tijd plaats in Denver, Colorado.

Voor beide kandidaten zal veel afhangen van het eerste debat. Met name Mitt Romney heeft een goed optreden nodig om zijn opgelopen achterstand op de zittende president Obama goed te kunnen maken.

Senator Rob Portman van Ohio heeft voor de Republikeinen de rol van Obama op zich genomen, terwijl Senator van Massachusetts en voormalig presidentskandidaat John Kerry zich bij de Democraten voor heeft gedaan als Romney.

Luisterboeken Obama

Het is belangrijk dat de stand-ins een zo realistisch mogelijk beeld schetsen van de kandidaat die zij naspelen. Portman deed zich vier jaar geleden ook al voor als Obama en nam in 2000 de rol van Al Gore op zich.

De Senator uit Ohio heeft ter voorbereiding naar luisterboeken van Obama geluisterd om de stem en spreekstijl van de Democratische presidentskandidaat zo goed mogelijk na te kunnen doen.

John Kerry is gekozen voor de rol van Mitt Romney omdat hij net als de Republikeinse presidentskandidaat een politicus uit Massachusetts is en bovendien ruime ervaring heeft met presidentiele debatten. Kerry was de Democratische presidentskandidaat in 2004. Hij verloor de verkiezingen toen van George Bush jr.

Vice-presidentskandidaten

Ook de vice-presidentskandidaten Paul Ryan (Republikeinen) en Joe Biden (Democraten) zullen ter voorbereiding op hun debat gebruik maken van stand-ins. Het debat tussen Ryan en Biden vindt plaats op 11 oktober in Danville in de staat Kentucky.