CHARLOTTE - De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag in zijn toespraak gezegd dat klimaatverandering geen fabeltje is.

Hij sloeg daarmee terug naar zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney.

''President Obama heeft beloofd om de stijging van de oceanen te vertragen en de planeet te genezen. Ik beloof daarentegen u en uw familie te helpen'', sprak Romney vorige week smalend tijdens zijn eigen acceptatietoespraak.ñ

Obama reageerde door te zeggen dat hij de uitstoot van schadelijke gassen wil blijven beperken, omdat klimaatverandering geen ''bedrog'' is. ''Meer droogten en overstromingen zijn geen grap. Ze zijn een bedreiging voor de toekomst van onze kinderen'', zei hij.

Klimaatbeleid

Het klimaatbeleid van Obama is de afgelopen jaren de Republikeinen een doorn in het oog geweest. Veel Republikeinen twijfelen aan het wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat de temperaturen stijgen door uitstoot van CO2 en hielden daarom wetgeving tegen.

Obama wil belastingvoordelen voor schone energie en een einde aan de financiële voordelen voor oliemaatschappijen, die toch al grote winsten boeken.

Lees hier alles over de verkiezingen in de VS

Belangrijkste data presidentsverkiezingen VS