CHARLOTTE - De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag (plaatselijke tijd) tijdens de Democratische Nationale Conventie in Charlotte de nominatie voor zijn herverkiezing als president aanvaard.

Eerder op de avond had ook vice-president Joe Biden dat gedaan. De acceptatie was niet meer dan een formaliteit. Obama neemt het op 6 november op tegen de Republikein Mitt Romney voor een plek in het Witte Huis.

De Amerikaanse president heeft tijdens zijn toespraak op de Democratische Nationale Conventie in Charlotte benadrukt dat de keuze voor het presidentsschap niet alleen tussen twee mensen of twee partijen gaat. ''Het zal een keuze zijn tussen twee totaal verschillende routes."

Volgens Obama kost de weg die hij heeft ingezet tijd, maar leidt die uiteindelijk naar een beter land. ''Ik zal niet doen alsof de route die ik aanbied makkelijk is. Dat heb ik nooit gedaan. Jullie hebben me niet gekozen omdat ik zeg wat jullie willen horen, maar omdat ik de waarheid vertel."

Mitt Romney

Obama haalde ook meteen hard uit naar zijn tegenstrever Mitt Romney. Volgens Obama is Romney niet klaar voor internationale diplomatiek. ''Als je niet eens de Olympische Spelen in Londen kan bezoeken zonder onze belangrijkste bondgenoot te beledigen, ben je misschien ook niet klaar voor diplomatieke betrekkingen met Peking."

De zittende president greep terug op zijn campagne van vier jaar geleden, toen hij hoop en verandering beloofde. Hij verwees naar de enorme staatsschuld en het tekort aan banen. ''Weet dit, Amerika: onze problemen kunnen worden opgelost."

Lees hier alles over de verkiezingen in de VS

Belangrijkste data verkiezingen VS