WASHINGTON - De Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap Paul Ryan heeft zich in zijn speech tot de nationale conventie van zijn partij in Tampa (Florida) een 'kampioenleugenaar' getoond.

Dat viel donderdag te lezen in een opinieartikel op de website van de als conservatief te boek staande Amerikaanse nieuwszender Fox News.

Medewerker Sally Kohn roemt in het stuk Ryan om zijn geslaagde poging om zichzelf neer te zetten als een aardig, toegankelijk, energiek en enthousiast mens. Daar kan presidentskandidaat Mitt Romney nog wat van leren, is haar boodschap op dit punt.

De andere kant is, schrijft Kohn, dat Ryans speech ''een kennelijke poging was om het wereldrecord neer te zetten voor het grootste aantal duidelijke leugens en misvattingen in een enkele politieke toespraak''.

Onwaarheden

Kohn noemt een aantal voorbeelden van feitelijke onwaarheden. Zo verweet Ryan president Obama in zijn speech verantwoordelijk te zijn voor het sluiten van een autofabriek van General Motors. Maar de waarheid is dat de betreffende fabriek in Janesville, Wisconsin, dicht ging onder het bewind van Obama's voorganger, de Republikeinse president George W. Bush.

De invloedrijke Amerikaanse nieuwszender Fox News staat niet bekend als een medium dat de Democraten van president Barack Obama een warm hart toedraagt.

En dat is volgens veel liberale Amerikanen nog zacht uitgedrukt. Eigenaar Rupert Murdoch staat bekend als een aanhanger van de Republikeinen.

Alles over de verkiezingen in de VS