TAMPA - De Republikeinse Nationale Conventie, waar Mitt Romney officieel wordt gepresenteerd als presidentskandidaat van zijn partij, begint dinsdagmiddag in Tampa in de staat Florida.

Dat is een dag later dan gepland. De voorzitter van de Republikeinse Partij, Reince Priebus, besloot zaterdag tot het uitstel, omdat maandag de tropische storm Isaac over Florida zou trekken. Het evenement, waar ook het partijprogramma wordt goedgekeurd, duurt tot en met donderdag.

De bijeenkomst wordt gehouden in Tampa's Bay Times Forum, in het hart van de stad. Republikeinse functionarissen meldden dat het thema van de eerste avond ‘We Can Do Better’ zal zijn, in een verwijzing naar de verkiezingsslogan 'Yes We Can' van president Barack Obama in 2008.

De conventie trekt circa 4400 afgevaardigden. De kosten bedragen volgens Amerikaanse media circa 123 miljoen dollar (98 miljoen euro).

Gouverneur Chris Christie van New Jersey houdt dinsdag de eerste belangrijke toespraak. Andere belangrijke sprekers zijn senator Marco Rubio van Florida, Romney’s vrouw Ann en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Op donderdagavond, de slotavond, spreekt Romney de deelnemers toe.

Eerder vertrek

Romney vertrekt twee dagen eerder dan gepland naar de Nationale Conventie van zijn partij. Dat meldde de New York Times.

Het is vooralsnog onduidelijk waarom de politicus eerder op het vliegtuig stapt. Zijn nominatie zou donderdag plaats moeten vinden, maar de planning staat op losse schroeven door de komst van de tropische storm Isaac.

Alles over de verkiezingen in de VS in ons dossier