AMSTERDAM - De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney zou 'uiteraard' het bevel hebben gegeven om Osama bin Laden te laten doden. Dat heeft Romney maandag gezegd.

Robert Gibbs, een adviseur van president Barack Obama, zei onlangs dat het onduidelijk was of Romney dezelfde beslissing zou hebben genomen als Obama.

"Enkele jaren geleden zei president Obama - toen nog presidentskandidaat - in een toespraak dat we, als we bruikbare inlichtingen zouden hebben over belangrijke doelwitten in Pakistan, we daar achteraan zouden gaan", aldus Gibbs.

"Mitt Romney zei dat dit dom was. Hij zou dat niet doen. Hij zou niet hemel en aarde bewegen om Bin Laden te pakken te krijgen."

Carter

Romney zei maandag echter dat hij dat wel zou hebben gedaan. "Natuurlijk. Zelfs Jimmy Carter zou dat bevel hebben gegeven", aldus Romney.

Veel Amerikanen herinneren zich het buitenlandbeleid van president Jimmy Carter vooral omdat hij er eind jaren zeventig niet in slaagde Amerikaanse gijzelaars in de ambassade in Iran te bevrijden. Een poging om de gijzelaars te laten redden door Amerikaanse militairen liep uit op een fiasco.

Alles over de verkiezingen in de Verenigde Staten