BOSTON - Mitt Romney heeft monsterscores geboekt bij de Republikeinse voorverkiezingen in zijn thuisstaat Massachusetts en in de staat Idaho.

In Massachusetts kreeg hij 70 procent van de stemmen, aldus een prognose van tv-zender CNN. Zijn rivaal Rick Santorum komt pas op grote afstand met 12 procent van de stemmen.

De andere kandidaten Ron Paul en Newt Gingrich kregen slechts respectievelijk 9 en 4 procent van de stemmen.

Volgens Fox News leidt Romney in Idaho met zo'n 78 procent van de stemmen. De Texaanse politicus Ron Paul staat op de tweede plaats met 11 procent.

Alaska

Romney heeft dinsdag (lokale tijd) ook gewonnen in de Amerikaanse staat Alaska. Dat meldde nieuwszender CNN na het tellen van 86 procent van de stemmen. Romney kreeg de steun van 33 procent van de kiezers. Santorum moest het doen met 29 procent.

Alaska is de staat met het grootste oppervlak, maar met minder dan 1 miljoen inwoners. De staat is goed voor 24 gedelegeerden.

Virginia en Vermont

Romney heeft ook de voorverkiezingen gewonnen in Alaska, Virginia en Vermont. Hij nam het in Virginia alleen op tegen Ron Paul, omdat de andere twee kandidaten er niet in waren geslaagd zich hier te registreren als kandidaat.

Romney kreeg in Virginia 58 procent van de stemmen, Paul 42 procent.

Tennessee en North Dakota

Romney's voornaamste rivaal Rick Santorum gaat volgens CNN aan kop bij de voorlopige uitslagen in Tennessee.

Ook is Santorum tot winnaar uitgeroepen in North Dakota. Hij won er 40 procent van de stemmen. De verder vrij kansloze Ron Paul eindigde op de tweede plaats, Romney kwam op de derde en Newt Gingrich op de vierde plaats.

Oklahoma

De katholieke presidentskandidaat Santorum heeft ook de voorverkiezingen in de staat Oklahoma gewonnen.

Santorum, die sterk hamerde op morele thema's als abortus en euthanasie, kreeg 34 procent van de Republikeinse kiezers in de staat.

Romney kreeg 27 procent van de stemmen, evenals Newt Gingrich. De libertaire Ron Paul eindigde op de laatste plaats met 10 procent van de stemmen, zo blijkt uit een prognose van Amerikaanse tv-zenders.

Romney gaat wel aan de leiding wat betreft het totaal aantal gewonnen staten en hun gedelegeerden bij de partijconventie.

Georgia

Newt Gingrich heeft de voorverkiezingen gewonnen in zijn thuisstaat Georgia. Het is de tweede staat die kiest voor Gingrich. Hij won eerder de voorverkiezing in de staat South Carolina.

Georgia is de grootste van de tien staten die dinsdag, op Super Tuesday, voorverkiezingen hielden om een Republikeinse kandidaat te kiezen voor de presidentsverkiezingen in november.

De winst van Gingrich in Georgia was al verwacht. Volgens peilingen maakt hij dinsdag weinig kans in andere staten. De voornaamse strijd om gaat bij de Republikeinen tussen Mitt Romney en Rick Santorum.

Super Tuesday

De Republikeinen hebben dinsdag een zogeheten Super Tuesday, waarbij 10 staten tegelijk Republikeinse voorverkiezingen houden. De winnaar van de Republikeinse race mag het op 6 november opnemen tegen de Democratische president Barack Obama.

Overzicht van de winnaars in de 10 staten:

  • Alaska - Mitt Romney
  • Georgia - Newt Gingric
  • Idaho - Mitt Romney
  • Massachusetts - Mitt Romney
  • North Dakota - Rick Santorum
  • Ohio - Mitt Romney
  • Oklahoma - Rick Santorum
  • Tennessee - Rick Santorum
  • Vermont - Mitt Romney
  • Virginia - Mitt Romney

Schema van alle Republikeinse voorverkiezingen:

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

LIVE-blog: Super Tuesday in Amerika

Romney en Santorum spreken aanhang toe

Alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Volg Twitterberichten over Super Tuesday via NUlive