RICHMOND - Weinig mensen lijken warm te lopen voor de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Virginia.

De opkomstcijfers in de ochtenduren zijn dinsdag bedroevend laag omdat er weinig te kiezen valt voor de geïnteresseerden. Alleen Mitt Romney en Ron Paul hebben voldaan aan de voorwaarden en staan op de stembiljetten.

Uitgerekend de twee kandidaten die in Virginia wonen, Newt Gingrich en Rick Santorum, doen niet mee in de open voorverkiezing waarin ook Democraten kunnen stemmen.

In sommige stembureaus kwam in het eerste uur slechts een enkeling stemmen, aldus The Washington Post.

''De opkomst is zeer laag. Ze vertelden ons te rekenen met een opkomst van 6 tot 10 procent, maar we hebben nog geen 1 procent binnen'', stelde een stembureaumedewerker in Ashburn. Romney wint naar verwachting de stembusgang in Virginia.

Handtekeningen

Om deel te mogen nemen aan de voorverkiezingen in Virginia, moeten kandidaten minimaal 10.000 handtekeningen van geregistreerde kiezers verspreid over de hele staat indienen bij de Republikeinse Partij.

Gingrich en Santorum kregen het niet tijdig voor elkaar. Een gang naar de rechter bleef voor beiden zonder resultaat.

Een federale rechter verwierp half januari hun verzoek alsnog op het stembiljet te komen. ''In essentie hebben ze het spel gespeeld, verloren en vervolgens geklaagd dat de regels niet eerlijk waren'', stelde de rechter. 

Lees alles over de verkiezingen