WASHINGTON - Newt Gingrich hoopt dinsdag op Super Tuesday zijn campagne nieuw leven in te blazen. 

Met een grote overwinning in Georgia en een goed resultaat in Tennessee hoopt hij terug te komen in de strijd om de kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap van zijn Republikeinse Partij.

De voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden vierde zijn laatste overwinning op 21 januari. Toen won hij overtuigend in South Carolina, maar kort daarop ging hij keihard onderuit in Florida. En het ging daarna alleen maar bergafwaarts.

Budget

Alle aandacht van de media gaat naar het gevecht tussen Mitt Romney en Rick Santorum. Ook het geld stroomt naar deze kandidaten. Maar Gingrich heeft de afgelopen weken met een minimaal budget campagne gevoerd en daar kan hij nog wel even mee doorgaan, aldus nieuwswebsite Politico.

Super Tuesday moet een herstart voor Gingrich worden. Goede prestaties op deze dag moeten dan volgende week worden voortgezet bij voorverkiezingen in Alabama, Mississippi en Kansas. Maar de vraag is of deze 'zuidelijke strategie' echt gaat werken.

Moeilijkere positie

In Tennessee ligt Gingrich in de peilingen op de derde plaats, na Santorum en Romney. Verlies in deze staat ''plaatst me in een moeilijkere positie'', bekende hij zondag tegen nieuwszender CNN. Ook in andere zuidelijke staten zoals Alabama is hij lang niet zeker van een overwinning.

Aan opgeven denkt Gingrich echter nog niet. Dinsdag zal geen duidelijke winnaar opleveren en de strijd gaat door, zei hij tegen CNN.

Alles over de verkiezingen in de VS in ons dossier