WASHINGTON - Mitt Romney hoopt dinsdagavond de beslissende zege te boeken bij de Republikeinse voorverkiezingen.

Dindag is Super Tuesday, de dag dat Republikeinen in 10 van de 50 Amerikaanse staten kiezen wie in november de tegenkandidaat wordt van de Democratische president Barak Obama.

Romney heeft tot dusver in zes staten gewonnen, maar niet erg overtuigend. Zijn voornaamste rivaal Rick Santorum heeft vier staten op zak, Newt Gingrich één.

Romney wint waarschijnlijk in staten zoals Massachusetts, Vermont en Virginia. Hij is nog in gevecht over Ohio met Santorum, die de peilingen leidt in Tennessee en Oklahoma. Newt Gingrich is favoriet in zijn thuisstaat Georgia.

Partijconventie

Als de mormoonse zakenman Romney dinsdag geen overtuigende zege behaalt, kan de verkiezing nog voortslepen tot de partijconventie in augustus. Elke staat levert een aantal gedelegeerden op voor die conventie.

Romney leidt met 168 gedelegeerden, bijna het dubbele van Santorum (86). Dinsdag zijn 430 gedelegeerden te verdelen. De kandidaat die 1144 gedelegeerden binnen heeft, heeft gewonnen.

John McCain

Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2008 was Super Tuesday feitelijk de beslissende dag van de Republikeinse voorverkiezingen. Toen won John McCain zoveel belangrijke staten dat hij zeker was van zijn winst. Zijn belangrijkste uitdager toen was trouwens dezelfde Mitt Romney die nu wel de boventoon voert.

Super Tuesday was in 2008 veel 'superder' dan dit jaar. Toen hielden maar liefst 24 staten voorverkiezingen voor een of twee partijen. Super Tuesday is een fenomeen dat al sinds 1984 bestaat.

Niet alleen bij de Republikeinen, ook bij de Democraten als die de zittende president uitdagen. In 1992 won de Democraat Bill Clinton deze reeks verkiezingen, waarna zijn kansen op het presidentschap fors stegen.

Op pad

De vier Republikeinse kandidaten gaan dezer dagen volop op pad om nog kiezers te winnen. Ze kiezen daarbij vooral gebieden waar ze een kans maken op winst. Zo gokt de vrijwel kansloze Ron Paul op de staat Alaska, waar de keuze vrij persoonlijk via een caucus verloopt in plaats van een anonieme stemming. Santorum is op pad in Ohio.

Romney maakte dit weekend nog even een uitstapje naar de noordwestelijke staat Washington, waar zaterdag al niet-bindende voorverkiezingen zijn. Hij haalde fel uit naar Obama: ''Die man heeft geen ideeën meer en ook geen smoesjes meer. Dus in 2012 jagen we hem uit zijn kantoor'', zei hij tegen aanhangers.

Dinsdag gaat het om de staten Alaska, Georgia. Idaho, Massachusetts, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont en Virginia.