Tsja, Romney wint dus in zijn thuisstaat Michigan. Maar is dit een klinkende overwinning? Door Charles Groenhuijsen

Michigan is zijn thuisstaat. Hij gaf véél meer campagnegeld uit dan rivaal Rick Santorum. Romney had Santorum op knock-out moeten verslaan. Dat deed hij niet.

Romney haalde in Michigan 41 procent van de stemmen. Rivaal Rick Santorum 38 procent en de twee inmiddels kansloze overblijvers - Ron Paul en Newt Gingrich - samen bijna 20 procent.

Zestig procent van de kiezers in Michigan gaf dus de voorkeur aan een ándere kandidaat. Dan win je weliswaar. Maar een jubelend ererondje zit er niet in.

Romney is de Job Cohen van de Amerikaanse politiek. Bekwaam? Ja, héél bekwaam. Maar maakt hij mensen enthousiast? Is hij een geheide winnaar? Moeten zijn politieke tegenstanders voor hem sidderen en beven? Niet echt.

Hoofdprijs pas in november

De winst in Michigan en - heel voorspelbaar - in Arizona brengt Romney wel een stap dichterbij de kandidatuur voor de republikeinse partij. Als de voortekenen niet bedriegen is die race over een paar weken wel gelopen. Maar de hoofdprijs wordt niet dit voorjaar vergeven, maar pas in het najaar als Romney het op 6 november opneemt tegen zittend president Barack Obama. Alle landelijke peilingen geven Obama een forse voorsprong op Romney.

Zelfs onder toegewijde republikeinen is er veel ontevredenheid over Romney. Veel ‘hardcore’ Repoublikeinen vinden hem niet rechts genoeg. Hij flirt ook te vaak met ‘softe’, linkse ideeën van de Democraten. Dat is dodelijk voor een republikeinse kandidaat. Dan is er immers het levensgrote risico dat ongeïnteresseerde republikeinse kiezers in november thuis blijven. Dan verliest Romney en wint Obama.

Vrouw van Romney heeft 'een paar Cadillacs'

Romney is ook geen man van het volk. Hij probeerde populair te doen door een NASCAR-autorace te bezoeken. Daar wist hij wel een en ander van. Hij had onder zijn vrienden immers eigenaren van NASCAR-raceteams. Tsja, dat klinkt niet heel modaal. Blunder!

Oh, en hij houdt ook heel erg van Amerikaanse auto’s. Dat is een politiek correct standpunt. Maar opnieuw verknalt Romney het door terloops op te merken dan zijn vrouw een paar Cadillacs heeft. Hallo daar! Welke kiezer heeft er ‘a couple of Cadillacs’? Hoe stom kun je zijn?

Senator John McCain die in 2008 van Barack Obama verloor is een toegewijde Republikein maar maakt zich nu grote zorgen: "De campagne lijkt op een Griekse tragedie", zegt McCain. Een campagne dus met veel drama en een verslagen slachtoffer aan het eind.

McCain weet waar hij over praat. Hij verloor in 2008 kansloos van Barack Obama: Hij had - net als Romney nu - niet de uitstraling om Obama te verslaan.

McCain doelt ook op de schade die de Republikeinen elkaar toebrengen. Ze vechten elkaar intern de tent uit. Het Ajax-scenario dus. Daar komt zelden iets goeds van. Wat moeten twijfelende kiezers daar wel niet van denken? Je stemt straks toch niet op de baas van zo’n politieke worsteltent?

'Grootste Campagneblunders Aller Tijden'

Over een week is het Super Tuesday. Dan gaan kiezers in tien staten tegelijk naar de stembus en kan Mitt Romney zijn nominatie bezegelen. Eindelijk kan hij naar hartelust Barack Obama gaan bestrijden. Maar Republikeinen leven tussen angst en vrees.

Eind vorige week sprak Romney in een voetbalstadium in Detroit. Hebt u de beelden gezien? Een miezerige vertoning met tienduizenden lege stoelen. De bijeenkomst krijgt een ereplaats in de lijst van “Grootste Campagneblunders Aller Tijden.”

Ik moest terugdenken aan de glorieuze beelden van het afgeladen stadion in Denver waar Obama in de zomer van 2008 een uitzinnige menigte toesprak. Hij had makkelijk een tweede voorstelling kunnen geven.

Obama maakt van ‘2012’ geen herhaling van de magische campagne van 2008 maken.

Maar als de voortekenen niet bedriegen kan hij wel opnieuw gebruik maken van de slogan van toen: 'Yes, we can'.