ROCKFORD - De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney moet er hard aan trekken om de Amerikaanse staat Michigan voor zich te winnen. 

De verwachting dat hij de staat waar zijn vader gouverneur was makkelijk voor zich zou weten te winnen, lijkt niet uit te komen: Romney is in een nek-aan-nek race verwikkeld met Rick Santorum.

Romney is dan ook druk aan het campagne voeren, daags voor de voorverkiezing in Michigan. Maandagochtend ging hij naar Byrne Electrical Specialists in Rockford, nabij Grand Rapids.

In de regio wonen veel Amerikanen van Nederlandse origine. En zoals ook elders in het land zijn velen van hen bezorgd over de economie.

Oplossing

In een fabriekshal, tegen een achtergrond van werkbanken en boren, introduceerde Bill Huizenga, congreslid met Nederlandse wortels, Romney. ''We hebben een berg schuld, we moeten dat veranderen. Ik heb de oplossing: Mitt Romney. Hij kan de koers van ons land wijzigen.'' Vervolgens kwam Romney op de tonen van Kid Rocks I was born free het podium up.

Romney sprak over de economie en viel Obama aan. ''Hij zou het overheidstekort halveren, hij heeft het verdubbeld.'' En: ''Hij beloofde dat de werkloosheid onder 8 procent zou blijven, dat is niet gebeurd.'' In december bedroeg de werkloosheid in de staat Michigan 9,3 procent. Landelijk daalde de werkloosheid in januari tot 8,3 procent.

Zakenman

Elaine (66) en Art (68) Simmons luisterden aandachtig naar Romney. De gepensioneerden hebben tijdens de crisis geld verloren op de aandelenmarkt. Art: ''Ik kon geen tijdelijk werk vinden. De benzineprijzen zijn torenhoog. We hebben een hoop spaargeld uit moeten geven tijdens de crisis.''

Elaine: ''Twee van onze vier kinderen zijn naar de universiteit geweest en kunnen alleen maar parttime banen vinden, daar maak ik mij zorgen over.'' Art heeft wel vertrouwen in Romney. ''Hij heeft verstand van financiën, is een zakenman, hopelijk brengt hij banen terug''.

Kritiek

Verzekeringsagent Jeff DeRegnaucourt ziet het ook wel zitten met Romney. ''De regering heeft de economie door het toilet gespoeld. We hebben iemand nodig die een bedrijf en een land er bovenop kan helpen, Romney kan dat.''

Romney heeft in Michigan overigens aardig wat kritiek gekregen omdat hij tegenstander was van de overheidssteun aan de bijna failliete autobedrijven Chrysler en GM in 2008. Inmiddels groeien beide bedrijven weer.