WASHINGTON - Mitt Romney hoopt na zijn overwinningen vorige week in Florida en Nevada deze week ook de voorverkiezingen in Colorado, Minnesota en Maine binnen te slepen.  

De voormalige gouverneur van Massachusetts gaat in de peilingen aan kop.

Hoewel Romney de vorige twee voorverkiezingen won, en over een betere organisatie en meer geld beschikt, hebben zijn tegenstanders gezworen niet op te geven.

Republikeinse kiezers kunnen dinsdag in Colorado en Minnesota naar de stembus. In Maine duurt de caucus van 4 tot en met 11 februari.

Negatieve tv-reclames

Aanhangers van Romney hebben de afgelopen tijd veel negatieve tv-reclames geproduceerd over Newt Gingrich, de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en de belangrijkste tegenstander van Romney. Desondanks heeft Gingrich gezworen door te gaan tot de Republikeinse conventie in augustus.

Gingrich hoopt een reeks staten te winnen op 6 februari tijdens 'Super Tuesday', wanneer op dezelfde dag in tien staten wordt gestemd. Ook Rick Santorum en Ron Paul, de twee andere overgebleven kandidaten, willen nog van geen wijken weten.

Abortus

Gingrich, Santorum en Paul hopen alledrie de conservatieve Republikeinse achterban voor zich te winnen. Deze groep kiezers voelt zich niet thuis bij Romney, die in het verleden het recht op abortus en homorechten heeft verdedigd.

Daarnaast is de door Republikeinen verguisde hervorming van de gezondheidszorg die president Barack Obama heeft doorgevoerd gebaseerd op een vergelijkbaar systeem dat Romney als gouverneur van Massachusetts implementeerde.

Een kandidaat moet 1144 kiesmannen binnenslepen om de Republikeinse presidentskandidatuur binnen te slepen. Romney heeft tot dusver 101 kiesmannen behaald, Gingrich 32, Santorum 17 en Paul negen. 

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier