CARSON CITY - In de aanloop naar de Amerikaanse voorverkiezingen van zaterdag in Nevada en Maine is de verhouding tussen de belangrijkste presidentskandidaten in het Republikeinse kamp slechter dan ooit.

Waarnemers in de Verenigde Staten constateren deze dagen vrijwel unaniem dat favoriet Mitt Romney een lange en zware strijd wacht tegen zijn uitdager Newt Gingrich.

Romney won de laatste voorverkiezingen, in Florida, met een straatlengte voorsprong. Hij viel de aartsconservatieve populist Gingrich hard aan, met een bombardement van negatieve reclamespotjes.

Gingrich, in het verleden voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en de verrassende winnaar van eerdere voorverkiezingen in South Carolina, reageerde woedend. Zo weigerde hij zijn iets gematigder rivaal te bellen en te feliciteren met zijn zege. Daarmee brak hij met een traditie in de Amerikaanse politiek.

Strijd

Gingrich bezwoer in een toespraak na zijn nederlaag dat hij de strijd niet zal staken. Hij hoopt vooral op zeges in conservatieve staten in het zuiden en in het midwesten. ''Het wordt een race tussen twee personen; tussen de conservatieve leider Newt Gingrich en de gematigde uit Massachusetts'', aldus Gingrich met een verwijzing naar Romney.

Binnen het Republikeinse kamp geldt het woord 'gematigd' inmiddels bijna als een scheldwoord. Romney kan echter bogen op de steun van de gevestigde orde binnen de partij. Die beschouwt een eventuele kandidatuur van Gingrich als een ramp en een garantie voor verlies tijdens de presidentsverkiezingen in november.

Voorverkiezingen

Deze maand staan er niet alleen voorverkiezingen op het programma in Nevada en Maine, maar ook in de staten Colorado en Minesota (aanstaande dinsdag) en Michigan en Arizona (dinsdag 28 februari).

Een belangrijke graadmeter volgt op dinsdag 6 maart, Super Tuesday in het Amerikaanse verkiezingsjargon. Dan wordt duidelijk welke Republikein de meeste aanhang heeft in de staten Ohio, Georgia, Virginia, Oklahoma, Massachusetts en Vermont.

Obama

De Republikeinen bepalen eind augustus tijdens een partijcongres in Florida wie het tijdens de presidentsverkiezingen mag opnemen tegen de Democratische kandidaat, president Barack Obama.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier