Romney daagt Obama uit na zege in Florida

TAMPA - Mitt Romney, dinsdag winnaar van de Republikeinse voorverkiezingen in Florida, heeft in zijn overwinningstoespraak fel uitgehaald naar de Democratische president Barack Obama.

''Het is tijd om uit de weg te gaan'', zei Romney tegen Obama.

Romney stelde dat er onder Obama als president een recordaantal banen in de VS is verdwenen. ''Leiderschap is verantwoordelijkheid nemen en niet excuses maken'', sneerde Romney naar de Democraat.

Verder beschuldigde Romney de president ervan te accepteren dat de VS de status van supermacht verliest. De Republikein zei dat hij als hij tot president is gekozen voor een ommekeer gaat zorgen. ''Ik zal zorgen dat we militair zo sterk zijn, dat niemand ons kan uitdagen'', aldus Romney, een schatrijke oud-gouverneur van Massachusetts.

Bekijk Romney's overwinningstoespraak:

Romney ging in zijn toespraak ook in op de felle strijd tussen de Republikeinen in de voorverkiezingen. ''Die verdeelt ons niet'', zei Romney over de stevige competitie . ''Wij zullen winnen.''

Romney had bij de voorverkiezingen in Florida een voorsprong van circa 15 procentpunt op de nummer twee, Newt Gingrich. Die zei dat de Republikeinse voorverkiezingen nu een tweestrijd zijn geworden tussen ''de conservatieve leider Newt Gingrich en een gematigde politicus uit Massachusetts''.

Lees de column van Charles Groenhuijsen: 'Mitt Romney: Saaie filiaalchef, geen bezielende leider'

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie