Als ik Republikein was zou ik me zorgen maken.
Gróte zorgen. Door Charles Groenhuijsen

Een moddergevecht levert altijd een winnaar op. Maar het ziet er niet prettig uit. Newt Gingrich en Mitt Romney zitten midden in een politiek moddergevecht. En het is nog maar net begonnen.

Als je naar de cijfers kijkt en naar de politieke agenda van de komende weken lijkt maar één uitkomst denkbaar: Mitt Romney, de grote winnaar van afgelopen nacht in Florida, wordt de Republikeinse kandidaat, die het in november opneemt tegen Barack Obama.

Stopt kandidaat Newt Gingrich er nu dus mee? Nee, dan ken je Newt nog niet. In zijn hoofdkwartier stonden borden "46 states to go". En - eerlijk is eerlijk - verliezer Gingrich had vannacht in Florida een véél betere speech dan winnaar Romney.

Gingrich verloor in Florida maar krijgt nog steeds veel stemmen. Hij gaat die politieke macht uitbuiten. De somberste Republikeinen denken zelfs dat Gingrich doorgaat tot de partijconventie eind augustus in Tampa, ook in Florida.

Dat is rampzalig voor de kansen van de Republikeinen. Hoe lánger Gingrich en Romney elkaar bestrijden hoe mínder tijd ze straks hebben om Obama te bevechten.

Leugenaar

En kijk eens naar de tv-spotjes die ze tegen elkaar in stelling brengen. Ze maken elkaar uit voor leugenaar en uitbuiter. De campagnestaf van Barack Obama kan lekker achterover leunen. In het najaar hoeven de Democraten alleen maar de anti-Romney spotjes te herhalen.

Nu kun je zeggen: "Ach, iedereen vergeet al dit gedoe ook weer snel". Soms is dat ook zo. Wie herinnert zich uit 2008 niet het harde gevecht in de voorverkiezingen tussen Barack Obama en Hillary Clinton (lijkt lang geleden, he…?) . Maar dat duurde minder lang en er vlogen minder kluiten politieke modder in de rondte. En uiteindelijk waren de Democraten reuze blij met Obama als kandidaat. Hij ontroerde tientallen miljoenen Amerikanen en werd ongekend populair.

Zo’n scenario is dit jaar bij de Republikeinen ondenkbaar. Daarvoor is de Republikeinse partij te verdeeld en Mitt Romney stomweg niet populair genoeg. Het is een koele, emotieloze kikker. Een filiaalchef; geen leider.

Saai

Ja, hij is ervaren in politiek en bedrijfsleven en heeft geen rare buitenechtelijke fratsen uitgehaald (1ste huwelijk!). Maar oh, oh hij is daardoor ook zo saai, zo braaf, zo berekenend. Hij is als de sollicitant die keurig aan álle eisen voldoet maar die je toch niet inhuurt. Zo iemand die je wilt toeschreeuwen: "Doe eens iets doms".

Ik herinner me tranen in de ogen van het publiek bij toespraken van Ronald Reagan, Bill Clinton en Barack Obama. Dat krijgt Romney nooit voor elkaar. Hij ontroert niet, raakt mensen niet. Als spreker verliest hij het van Obama.

Ja, Republikeinen klappen voor Romney.
Maar gaan ze op de banken voor Mitt?
Niet dus.

Dáár zit de angst van de Republikeinen.
En terecht!

Charles Groenhuijsen
Oud-correspondent NOS, hoofdredacteur Mootz.com