TAMPA - In de strijd om de presidentskandidatuur bij de Amerikaanse Republikeinen heeft de 64-jarige Mitt Romney dinsdag een forse klap uitgedeeld aan zijn concurrenten. Hij won de voorverkiezingen in Florida met overmacht.

Na het tellen van circa 95 procent van de stemmen had Romney de steun van 46 procent van de kiezers.

Zijn grote rivaal Newt Gingrich stond op 32 procent. De christelijke conservatief Rick Santorum was derde met 13 procent. Ron Paul was vierde met 7 procent.

Romney (64) is een steenrijke mormoonse ondernemer. Hij won al de voorverkiezing in New Hampshire. In Iowa verloor hij nipt van Santorum, hoewel hij aanvankelijk tot winnaar was uitgeroepen.

Bekijk Romney's overwinningsspeech:

De nummer twee in Florida, de 68-jarige Gingrich, is een aartsconservatief die in de jaren '90 parlementsvoorzitter was. Hij schreef de voorverkiezingen in South Carolina op zijn naam.

Bekijk Gingrich' speech:

Obama

In een toespraak na zijn zege in Florida was Romney opvallend mild voor zijn Republikeinse rivalen. Hij richtte zijn pijlen vooral op de Democratische president Barack Obama, die hij bij de presidentsverkiezingen van november uit het Witte Huis hoopt te verdrijven.

Volgens Romney is de president verantwoordelijk voor het grote verlies aan banen in de VS in de afgelopen jaren. ''Het is tijd om uit de weg te gaan'', was de oproep van Romney aan Obama.

Tijdperk

''Mijn leiderschap zal een eind aan het tijdperk van Obama maken'', voorspelde de Republikein. ''Het zal het begin van een periode van Amerikaanse welvaart worden.'' Romney ging in zijn toespraak ook in op de felle strijd tussen de Republikeinen in de voorverkiezingen. ''Die verdeelt ons niet'', zei Romney . ''Wij zullen winnen.''

Romney had in Florida een voorsprong van circa 15 procentpunt op de nummer twee, Gingrich. Die zei dat de Republikeinse voorverkiezingen nu een tweestrijd zijn geworden tussen ''de conservatieve leider Newt Gingrich en een gematigde politicus uit Massachusetts''.

Gedelegeerden

De zege in Florida levert Romney 50 gedelegeerden op. Om de Republikeinse nominatie binnen te halen heeft een kandidaat de steun van minimaal 1144 gedelegeerden nodig.

Volgens een berekening van CNN heeft Romney na de eerste Republikeinse voorverkiezingen 84 gedelegeerden achter zich. Dat zijn er ruim drie keer zoveel als Gingrich die 27 gedelegeerden heeft. Paul is derde met 10 gedelegeerden en Santorum vierde met 7 gedelegeerden.

De eerstvolgende voorverkiezingen van de Republikeinen hebben zaterdag plaats in Nevada.

Lees de column van Charles Groenhuijsen: 'Mitt Romney: Saaie filiaalchef, geen bezielende leider'

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Romney wint in Florida