Florida naar de Republikeinse stembus

TALLAHASSEE - De Republikeinen in de Amerikaanse staat Florida kiezen dinsdag de presidentskandidaat van hun voorkeur. Mitt Romney ligt in opiniepeilingen ver voor op tegenstrevers Newt Gingrich, Rick Santorum en anderen.

Romney (64) is een steenrijke mormoonse ondernemer en oud-gouverneur van Massachusetts.

Hij won al de voorverkiezing in New Hampshire. In Iowa verloor hij nipt van Santorum, hoewel hij aanvankelijk tot winnaar werd uitgeroepen.

Ondanks de peilingen verwacht Gingrich (68) een nek-aan-nekrace in Florida. ''We gaan door tot de Republikeinse Conventie. Ik geloof dat de Republikeinse Partij geen gematigde persoon uit Massachusetts zal kiezen die pro-abortus, pro-wapenbeperking en pro-belastingverhoging is'', aldus de aartsconservatief Gingrich.

Na Florida volgen nog voorverkiezingen in tientallen andere Amerikaanse staten. De winnaar neemt het in november op tegen de Democratische president Barack Obama.

Lees alles over de verkiezingen

Florida naar Republikeinse stembus

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie