LAKELAND - Als het aan voormalig presidentskandidaat John McCain ligt, neemt Mitt Romney het in november namens de Republikeinen op tegen Barack Obama in de strijd om het Witte Huis.

Voor diens belangrijkste tegenstrever weet hij een betere bestemming. ''Ik denk dat wij Newt Gingrich naar de maan moeten sturen en Mitt Romney naar het Witte Huis'', grapte McCain vrijdag voor de camera van ABC News.

McCain, die 4 jaar geleden in de strijd om het presidentschap zijn meerdere moest erkennen in de Democraat Obama, reageerde daarmee op uitspraken van Gingrich eerder deze week.

Bij een campagnebijeenkomst in Florida, waar de door zware bezuinigingen getroffen ruimtevaartorganisatie NASA gevestigd is, beloofde Gingrich dat er een permanente basis op de maan komt als hij president wordt.

Verkiezingsretoriek

Romney deed dat plan tijdens een debat op donderdag af als verkiezingsretoriek. Hij wees op de torenhoge investeringen die een basis op de maan zouden vergen.

''Ik heb 25 jaar lang een bedrijf gehad, en als een manager bij mij was gekomen met het idee om een paar honderd miljoen uit te geven aan een kolonie op de maan, had ik hem meteen ontslagen.''

Ook medekandidaat Ron Paul stak de draak met het idee van Gingrich, en gaf daarmee wellicht McCain een aardig voorzetje: ''Ik vind niet dat we naar de maan moeten gaan, maar ik vind dat wij wellicht sommige politici er af en toe naartoe zouden moeten sturen'', zei hij. Gingrich kreeg wel bijval van de vierde kandidaat voor de Republikeinse nominatie, Rick Santorum.

Lees alles over de verkiezingen in de VS in ons dossier