WASHINGTON - Toen Rick Perry zich in augustus in de strijd om de Republikeinse presidentskandidatuur wierp, ging onder conservatieve partijleden een luid gejuich op.

Zij zagen de 61-jarige gouverneur van Texas als een uitmuntend alternatief voor de gematigde Mitt Romney.

Perry leidde enige tijd de strijd om de kandidatuur, maar verspeelde door een reeks blunders in debatten een groot deel van zijn aanhang.

Weinigen houden er nog serieus rekening mee dat Perry het in november 2012 opneemt tegen de Democratische president Barack Obama.

Opheffen

Perry zei vorige maand dat hij drie ministeries wil opheffen, maar kon ze niet alle bij naam noemen. Ook had hij het over de Amerikaanse oorlog tegen Iran, waar hij Irak bedoelde. Hij probeerde deze 'oeps-momenten' weg te lachen, maar de Amerikanen vergaten ze niet.

Perry dacht in deze tijd van economische problemen te kunnen profiteren van zijn verdiensten als gouverneur. Hij heeft gezorgd voor een groei van het aantal banen in Texas en bracht de financiën op orde. Voor conservatieve christenen leek hij aantrekkelijk, omdat hij tegenstander van legalisering van abortus en voorstander van de doodstraf is.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier