WASHINGTON - Aanvankelijk leek Newt Gingrich geen kans te maken om presidentskandidaat te worden, maar door het falen van andere kandidaten wordt hij nu met Mitt Romney genoemd als kanshebber.

Voor conservatieve Republikeinen is hij een alternatief voor de gematigde Romney geworden.

Als Gingrich (68) de kandidatuur weet te verwerven, beleven de Amerikanen een van de opmerkelijkste comebacks in hun politieke geschiedenis.

Hij leidde zijn partij in 1994 naar een grote verkiezingsoverwinning en werd daarna als leider van het Huis van Afgevaardigden de belangrijkste tegenspeler van de Democratische president Bill Clinton. Het leverde hem in 1995 de benoeming tot Man van het Jaar van het weekblad Time op.

Slechte samenwerking

De Amerikanen hadden echter na enkele jaren genoeg van zijn massieve aanvallen op de Democraten en verweten hem de slechte samenwerking van Republikeinen en Democraten bij het oplossen van de financiële problemen van de overheid.

Na het verlies van zijn partij bij de verkiezingen in 1998 gaf hij zijn zetel voor Georgia op. Zijn aanvalslust was echter niet verminderd. In boeken, films en toespraken bleef de historicus uithalen naar de Democraten.

Gingrich geldt niet alleen als omstreden vanwege zijn ruzies met partijgenoten en met Democraten, maar ook door zijn privéleven. De politicus bedroog diverse geliefden en is inmiddels bezig aan zijn derde huwelijk.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier