AMSTERDAM - Met de eerste Republikeinse voorverkiezingen in zicht, verhardt de Amerikaanse presidentskandidaat Rick Perry zijn standpunt omtrent abortus.

Tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Iowa liet Perry het publiek weten in alle gevallen tegen abortus te zijn, dus ook wanneer een vrouw verkracht is of het slachtoffer is geworden van incest.

De aartsconservatieve Republikein is pro-life en dus tegen abortussen, maar nog niet eerder was hij tegen abortus in het geval van verkrachting of incest.

Naar eigen zeggen heeft Perry zijn standpunt verhardt na het zien van de dvd The Gift of Life, een documentaire die geproduceerd is door Mike Huckabee, presidentskandidaat in 2008.

Perry zegt vooral geraakt te zijn door het verhaal van een vrouw die verwekt is na een verkrachting. "Zij zei: 'Mijn leven heeft zin.' Dat was een belangrijk moment voor mij", aldus de Republikein.

Perry is een van de belangrijkste Republikeinse kandidaten. Hij is evangelisch christen en zeer conservatief. Niet alleen abortus wijst hij af; ook is hij tegenstander van het homohuwelijk. Hij pleit verder voor belastingverlagingen en de doodstraf.

Bekijk trailer The Gift of Life:

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Rick Perry in Iowa