AMSTERDAM - Republikeinse campagnestrategen maken zich zorgen over een debat dat vastgoedmiljardair Donald Trump wil leiden, een aantal dagen voor de eerste Amerikaanse voorverkiezingen op 3 januari.

De Republikeinse presidentskandidaten Ron Paul en Jon Huntsman hebben al aangegeven niet te zullen deelnemen aan het verkiezingsdebat op 27 december, maar een aantal belangrijke Republikeinse strategen hoopt dat ook andere kandidaten hun deelname zullen heroverwegen. Ze zijn bang dat het debat de partij meer kwaad dan goed zal doen.

Ari Fleischer, een voormalige woordvoerder van oud-president George Bush, noemt Trumps debat "een uitnodiging voor een circus". Hij roept Republikeinse presidentskandidaten op om niet te gaan. "Donald Trump is in staat om een carnaval te maken van een serieuze presidentscampagne", vervolgt Fleischer.

Niet goed

Een voormalige strateeg van Bush onderstreept dat. "Het voorgestelde debat is niet goed voor de kandidaten. Het is niet goed voor de partij. Alleen Donald Trump heeft er baat bij."

Karl Rove, voormalig politiek adviseur van Bush, liet maandag in een interview met de Amerikaanse zender Fox News weten dat hij hoopt dat de voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité de stekker uit het debat kan halen.

"Wat zijn Republikeinse kandidaten in godsnaam aan het doen als ze deelnemen aan een debat met een man die zegt: 'Ik doe mogelijk volgend jaar als onafhankelijke kandidaat mee met de race om het Witte Huis.' "De voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité moet zich hiermee bemoeien en iedereen sterk ontmoedigen om mee te doen."

Bekijk video:

Realityster

Jon Huntsman en Ron Paul weigeren sowieso deel te nemen aan het debat. Paul liet weten dat hij de keuze voor een realityster om een dergelijk debat te leiden beneden alle peil vindt. "Het is niet respectvol tegenover de functie", aldus Paul. "Hij zal er een circus van willen maken."

Ook Huntsman is bang voor een dergelijk scenario. "We zien ernaar uit om met een bak popcorn toe te kijken hoe Mitt en Newt slijmen bij 'The Donald'", zo liet hij bij monde van zijn woordvoerder weten.

Het zal Trump weinig deren. Huntsman en Paul zijn volgens hem "geen serieuze kandidaten".

Inmenging

Trump kwam dit jaar meerdere keren in het nieuws vanwege zijn inmenging met de presidentscampagne van 2012. Begin dit jaar wierp de zakenman en tv-ster zich prominent op als de Republikeinse presidentskandidaat voor volgend jaar. Toch liet hij in mei weten zich niet officieel kandidaat te stellen.

Sindsdien bemoeit hij zich regelmatig met de verkiezingsrace. Hij twijfelt openlijk aan de echtheid van het geboortecertificaat van de zittende president Barack Obama en nodigt regelmatig Republikeinse kandidaten uit voor een kop koffie of een diner.

De laatste tijd flirt hij weer met het Witte Huis. In recente interviews zegt hij niet uit te sluiten ooit als onafhankelijke kandidaat een gooi naar het presidentschap te doen.

Republikeinen op bezoek bij Trump