AMSTERDAM - Herman Cain wordt door verschillende vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en affaires. Wie zijn deze vrouwen die de Republikeinse presidentskandidaat beschuldigen?

Cain is inmiddels door zes vrouwen beschuldigd.

Zelf doet de voormalige directeur van Godfather's Pizza de beschuldigingen af als leugens. NU.nl zet de zes verschillende beschuldigingen op een rijtje.

Sharon Bialek:
405 Sharon Bialek
Sharon Bialek laat op 7 november weten dat Herman Cain in 1997 in Washington met zijn hand onder haar rokje greep en haar hoofd naar zijn eigen schaamstreek trok. Het incident vond plaats toen Bialek aan Cain vroeg of ze haar oude baan bij de Nationale Bond van Restaurants (NRA) terug kon krijgen. Cain was in die periode baas van de NRA.

Bialek is de eerste vrouw die met naam en toenaam haar verhaal doet over Cain. De eerste twee vrouwen wilden anoniem blijven.

Cains campagneteam doet de aantijgingen af als leugens. De vrouw is volgens de Republikein een product van de Democratische machine.
 

Beschuldiger twee:
Deze vrouw wil anoniem blijven. Ze beweert in de jaren negentig seksueel geintimideerd te zijn door Cain tijdens een nacht stappen na het werk. In 1998 verliet zij de Nationale Restaurant Bond (NRA). De vrouw zou, net als Karen Kraushaar (zie onder), een enorm bedrag (35.000 dollar) hebben gekregen om de zaak te schikken.


Beschuldiger drie:
Ook deze vrouw wil anoniem blijven. Ze is bang om haar naam te beschadigen en haar huidige baan te verliezen. Ze werkte voor de Nationale Restaurant Bond (NRA), waar Cain de baas was. De vrouw beschuldigt Cain van seksuele intimidatie. De Republikein zou haar agressief hebben benaderd. Ze heeft geen officiële klacht ingediend.


Karen Kraushaar:

karen kraushaar
Karen Kraushaar doet op 8 november haar verhaal in de New York Times. Zij werkte in de jaren negentig met Cain voor de Nationale Restaurant Bond (NRA). Naar verluidt heeft Kraushaar in het verleden 45.000 dollar gekregen als schikking. "Als je op de werkplek seksueel wordt geïntimideerd, ben je extreem kwetsbaar", aldus Kraushaar in de krant.

Cain liet in een reactie weten zich de beschuldiging van Kraushaar te kunnen herinneren. Volgens hem was deze beschuldiging echter ongefundeerd. "De beschuldiging is niet waar. Het is simpelweg niet gebeurd", aldus Cain.

Cain zegt dat Kraushaars beschuldigingen ‘nergens op gebaseerd bleken’ en dat ze ‘niemand kon vinden die haar verhaal kon bevestigen’.


Donna Donella:

Donna Donella
Op 8 november doet Donna Donella in de Washington Examiner een boekje open over Cain. De ex-werkneemster van de United States Agency for International Development (USAID) onthult dat Cain haar in 2002 ongepast heeft benaderd.

Cain gaf in Egypte een toespraak voor de USAID en vroeg haar later een etentje te regelen tussen hem en een "mooie, jonge dame" die hem tijdens de toespraak een vraag had gesteld. Donella weigerde dit. Ze vond zijn intenties verdacht. Daarop zou Cain hebben geantwoord: "Dan kunnen wij samen gaan dineren".

Donella at vervolgens samen met twee vrouwelijke collega's met Cain. Hij liet hen na het etentje achter met een zeer gepeperde rekening. De manier waarop hij sprak vond ze onprettig en verdacht. "Ik en mijn collega's voelden ons niet prettig bij het idee dat hij wilde dat wij hem met die vrouw in contact brachten."
 

Ginger White:
Ginger White
Op 29 november verklaart Ginger White in een interview met Fox 5 Atlanta dat ze dertien jaar lang een buitenechtelijke relatie heeft gehad met Cain. De relatie duurde tot vrijwel het moment dat Cain enkele maanden geleden zijn kandidatuur bekendmaakte. White besloot haar verhaal te doen toen ze zag hoe Cain op televisie de vrouwen aanviel die hem van ongewenste intimiteiten beschuldigde. Het stoorde haar hoe deze vrouwen werden 'gedemoniseerd'.

Cain, die al 43 jaar getrouwd is met zijn vrouw Gloria en voortdurend heult met familiewaarden, ontkent de affaire. "En hier gaan we weer. Ik heb niets fout gedaan."

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier