AMSTERDAM - De Republikeinse presidentskandidaat Herman Cain heeft een enigszins opmerkelijk campagnespotje gelanceerd.

In het filmpje komt Cains stafchef Mark Block aan het woord. De video start redelijk normaal met een scène waarin Block vertelt waarom hij Cain steunt.

"Ik geloof er heilig in dat Herman Cain ervoor kan zorgen dat de Verenigde Staten daadwerkelijk weer 'verenigd' worden. Als ik dat niet zou geloven, zou ik hier niet staan", maakt Block duidelijk.

Sigaret

Aan het eind van het spotje neemt Block echter een flinke trek van zijn sigaret, terwijl op de achtergrond een vrouwelijke zangeres 'I am America' zingt.

Het spotje eindigt vervolgens met een close-up van Herman Cain die zijn hoofd al lachend naar de camera draait.

Echtheid

Het opmerkelijke filmpje werd vorige week op YouTube geplaatst, maar omdat de beelden niet op Cains YouTube-kanaal verschenen, werd het pas een stuk later opgemerkt. Onmiddellijk begonnen mensen te speculeren over de echtheid van de beelden.

Niet alleen zou Block zijn boodschap aarzelend brengen, voornamelijk de scène met de sigaret is opmerkelijk te noemen. Volgens CBS brengt het herinneringen terug aan de tijd dat Cain de Nationale Restaurant Bond leidde. In die tijd stelde hij zich als bondgenoot op van sigarettenfabrikanten, die probeerden het rookverbod in restaurants op te heffen.

The New York Times schreef dit weekeinde dat de bond onder Cains leiderschap fel tegen hogere belastingen op sigaretten was. Ook wilden ze geen belastinggeld verspillen aan de vervolging van sigarettenfabrikanten wegens fraude.

Cains medewerkers hebben inmiddels bevestigd dat het spotje echt is. Het is niet bekend waarom het filmpje niet op zijn officiële YouTube-kanaal te vinden was.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier