AMSTERDAM - Rick Perry twijfelt aan de echtheid van het geboortecertificaat van president Barack Obama. Dat zegt de gouverneur van Texas in het Amerikaanse tijdschrift Parade.

Perry zegt aan het twijfelen te zijn geslagen sinds hij heeft gedineerd met vastgoedmiljardair Donald Trump. Trump heeft in het verleden regelmatig openlijk getwijfeld over de echtheid van Obama's geboorteakte.

Tijdens het diner hebben de Republikeinse presidentskandidaat en Trump het gehad over het veelbesproken certificaat. "Trump denkt niet dat het echt is", zegt Perry in het interview.

De gouverneur zelf waagt zich niet aan een duidelijke stellingname in de kwestie. "Het maakt niet uit. Hij is de president van de Verenigde Staten. Hij is verkozen. De zaak leidt alleen maar af."

Kenia

Eerder dit jaar zette het Witte Huis de volledige geboorteakte van Obama op internet na een aanhoudende discussie over zijn afkomst. Al jaren wordt er gespeculeerd dat de president niet in de VS geboren zou zijn, maar in Kenia. In dat geval zou Obama dan nooit kans hebben gemaakt op de positie in het Witte Huis. Je kunt volgens de grondwet alleen president worden indien je in Amerika geboren bent.

Hoewel de geruchten al dateren van voor zijn presidentschap, laaide de discussie in april weer op toen Trump erop zinspeelde dat Obama geen Amerikaan is. Daarop publiceerde het Witte Huis een lange versie van de geboorteakte op internet. Op het certificaat is te zien dat Obama op 4 augustus 1961 is geboren in Honolulu, op het Amerikaanse eiland Hawaii.

geboortecertificaat obama
Obama's geboortecertificaat

Afleiden

In een korte toespraak liet Obama destijds weten dat hij hier liever geen woorden aan vuil had gemaakt. "We kunnen onze eigen problemen niet oplossen als we ons voortdurend laten afleiden door dit soort bijzaken. We hebben geen tijd voor deze onzin", aldus de president in april.

Bekijk Obama's toespraak over de kwestie:

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier