AMSTERDAM - Samuel Joseph Wurzelbacher, beter bekend als 'Joe the Plumber' uit de verkiezingsrace van 2008 wil de politiek in.

Wurzelbacher wil in de staat Ohio kans maken op een zetel in het Huis van Afgevaardigden. Namens de Republikeinen hoopt hij een zetel te kunnen binnenhalen in het negende district van Ohio.

Vrijdag heeft hij de papieren voor zijn kandidaatstelling ingediend bij de federale verkiezingscommissie, zo melden verschillende Amerikaanse media.

Wanhoop

"Mensen zoeken naar werk, en in dit gedeelte van het land is er sprake van een zekere wanhoop", zo laat de adviseur van Wurzelbacher weten aan The New York Times. "Joe denkt dat hij daar iets aan kan doen, en hij wil uitzoeken of andere mensen dat ook vinden."

Wurzelbacher werd wereldberoemd toen hij tijdens de presidentsverkiezingen van 2008 Barack Obama aansprak op diens belastingplannen tijdens de laatste periode van de campagne. De media doopten hem toen 'Joe the Plumber' (Joe de loodgieter).

Zelfstandige

In de weken die volgden, en in de debatten tussen Obama en zijn tegenstander John McCain, werd Joe vooral door de Republikeinen veelvuldig aangehaald als voorbeeld van de kleine zelfstandige die de dupe zou worden van Obama's belastingplannen.

Later bleek Joe overigens een beunhaas te zijn. Hij bleek niet over de benodigde loodgieterspapieren te beschikken om het beroep te mogen uitoefenen.

Na de verkiezingen schreef Wurzelbacher een boek getiteld Joe the Plumber: Fighting for the American Dream.

Bekijk het fragment waardoor 'Joe the Plumber' wereldberoemd werd:

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier